Debatt
Skicka FN:s fredsbevarande styrkor till Syrien
Världen måste enas och tillsammans med Syrien hitta långsiktiga lösningar som säkerställer att alla människor, oavsett religion och etnicitet, kan leva i fred och säkerhet. Det skriver Aday Bethkinne (KD), kristen kommunpolitiker i Botkyrka med bakgrund i Mellanöstern.
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Konflikten i Syrien, som började 2011, har orsakat en humanitär katastrof av enorma proportioner för landets befolkning. Miljontals människor har tvingats fly sitt hemland, skadats allvarligt eller mist sina liv. Många byar och städer har bombats sönder, och landet har drabbats av omfattande förstörelse.
I söndags föll Assads regim, och den tidigare presidenten har flytt landet. Människor runt om i världen firar detta maktskifte, men samtidigt finns en stor oro inför landets framtid. Kommer förhandlingarna mellan de olika parterna att leda till fredliga lösningar? Kommer det att hållas demokratiska val, eller kommer de olika beväpnade grupperna att kämpa för att behålla makten?
Syrien är ett land med många religiösa och etniska grupper, såsom sunnimuslimer, shiamuslimer, alawiter, druser, kristna och yazidier. Alla dessa grupper har på olika sätt lidit under konflikten. För att Syrien ska kunna nå en hållbar politisk lösning krävs att alla motsättningar mellan grupperna upphör.
Det finns dock hopp om framtiden, eftersom den syriska civilbefolkningen, efter 13 års krig och terror, är trötta på konflikten och längtar efter fred.
Situationen är särskilt svår för landets minoriteter, och de kristna är en av de mest utsatta grupperna, eftersom de har utsatts för förföljelser, kidnappningar och våld under många år från bland annat olika terrorgrupper. Dessutom har deras kyrkor sprängts och de har fördrivits från sina hem.
Före inbördeskriget 2011 utgjorde kristna omkring tio procent av befolkningen (cirka två miljoner människor). En stor del av dessa har tvingats fly till andra länder, bland annat till Europa och Sverige. I dag finns endast ett par hundratusen kristna kvar i Syrien.
För att Syrien ska kunna nå en hållbar politisk lösning krävs att alla motsättningar mellan grupperna upphör.
FN:s fredsbevarande styrkor behövs nu mer än någonsin för att skydda Syriens medborgare, särskilt de kristna minoriteterna, såsom syrianer/assyrier/kaldéer, melkiter, maroniter och armenier, som står inför existentiella hot. Med FN:s hjälp kan säkerhetszoner skapas för att skydda civila från de grupper som kan utgöra eventuella hot. För att detta ska lyckas krävs ett starkt internationellt samarbete, i samråd med de styrande krafterna i Syrien, för att skapa en säker och hållbar framtid för alla människor i landet.
Världen måste enas och tillsammans med Syrien hitta långsiktiga lösningar som säkerställer att alla människor, oavsett religion och etnicitet, kan leva i fred och säkerhet. Vi får inte heller glömma att arbetet med att återuppbygga Syrien måste påbörjas.
Syrien och dess medborgare förtjänar, likt alla andra nationer, fred, demokrati och säkerhet.