Ledare

Säg som det är: trohet skyddar mot farligt virus  

Att två person­er som lever i livslång trohet och utan tidigare sexuella kontakter löper liten eller ingen risk att smittas av HPV-viruset är inget som Socialstyrelsen informerar om, påpekar ledarskribenten.
Publicerad Uppdaterad

Regeringen satsar nu nya miljoner för att fler ska få vaccin mot HPV, det virus som orsakar livmoderhals­cancer. Satsningen gäller specifikt flickor födda 1994–1999 som inte har fått vaccinet i skolan, men även pojkar.

Att regeringen vill utrota farliga sjukdomar är bra, men det är också viktigt att allmän­heten får en fullödig bild av problemet. Såsom det faktum att trohet mot en och samma partner också är ett skydd mot HPV.

Det nämns visserligen att viruset är sexuellt överförbart, men när det gäller lösningar framhålls vaccinet som alternativet för att undgå HPV-smitta och därmed de olika cancerformer som HPV kan ge upphov till.

Den bristfälliga informationen kring HPV-virus är inte ny. Redan på 1990-talet var sambandet mellan HPV-virus och livmoderhals­cancer känt. Man visste dessutom att viruset överfördes sexuellt och att trohet kan begränsa eller helt utesluta risken att bli smittad. Två person­er som lever i livslång trohet och utan tidigare sexuella kontakter löper liten eller ingen risk att smittas. Men allmänheten fick ingen tydlig infor­mation om saken.

Detta är minst sagt anmärkningsvärt då sådan kunskap hade kunnat påverka människors val av livsstil och rädda människor från att smittas, insjukna och kanske till och med avlida. Det var först när det fanns ett vaccin tillgängligt, runt 2006, som man började gå ut aktivt till allmänheten. Detta kunde Världen idag avslöja i artiklar hösten 2007. Med vaccinet på plats började man plötsligt tala öppet om sambandet HPV och cancer och det faktum att viruset sprids sexuellt.

Man kan fråga sig: Kunde färre ha drabbats av livmoderhals­cancer innan vaccinet kom om medborgarna hade fått fullständig information? Varför kunde inte Socialstyrelsen ha lanserat en kampanj på temat ”Trohet bästa skyddet mot livmoder­hals­cancer”?Men det gjorde man inte. I det sexualradikala Sverige fanns inte plats för sådana inslag. Allt som utmanar ”sexuell frihet”, möjligheten till ombytlig sexualitet, har motarbetats rabiat.

Allt som utmanar ”sexuell frihet”, möjligheten till ombytlig sexualitet, har motarbetats rabiat.

Det är dags att bryta med denna osunda tystnadskultur. Vaccinera alla som önskar, men låt människor få veta hela sanningen – att trohet kan ha en skyddande effekt mot cancerformer orsakade av HPV. 

Och inte bara det, om fler valde en livsstil av trohet skulle även spridningen av andra könssjukdomar påverkas i hög grad. Enbart fallen av gonorré har till exempel ökat med 700 procent på 15 år, enligt Folkhälsomyndigheten.

På myndighetens hemsida finns sjukdomsinformation med "Förebyggande åtgärder" mot HPV-infektion. Där nämns kondom, cellprovskontroller och vaccin. Inget mer.

Exakt hur mycket mänskligt lidande som kunde undvikas och hur mycket pengar samhället kunde spara på att göra trohet till norm borde någon sätta sig ner och räkna på. Det handlar inte om att förbjuda, det handlar om att tala varmt om trohet och lyfta fram det som ett verkligt alternativ för medborgarna.

Powered by Labrador CMS