Debatt

Högkyrkligheten har det inte lätt i dagens debattklimat

En som sätter politikerstämpeln på kyrkomötet är, exempelvis, prosten Anders Brogren, tongivande i Kyrklig samling och redaktionsmedlem i Svensk Pastoraltidskrift, skriver Bengt-Olof Dike (Bild på Kyrkomötet 2013) Foto: Bertil Enevåg Ericso/TT
Bengt Olof Dike, samhällspublicist, tidigare kyrkomötesledamot i 17 år, nu församlingsengagerad i Svenska kyrkan i Mörrum, Blekinge.
Prosten Anders Brogren, tongivande i Kyrklig samling och redaktionsmedlem i Svensk Pastoraltidskrift. Han har för Finlands Teologiska Institut författat en kortare historik över Svenska kyrkan som finns att ta del av på nätet ”Från biskopskyrka till politikerkyrka”, där han inledningsvis påminner om att det är Jesus Kristus som grundat kyrkan. Foto: Privat

Som nejsägare till bland annat samkönade äktenskap har högkyrklighetens företrädare det inte lätt i dagens offentlighet, men de tänker inte frivilligt överge sin teologi. Det skriver Bengt-Olof Dike i en reflektion över Anders Brogrens artikel ”Biskops- eller politikerkyrka?”.

Publicerad Senast uppdaterad

Utpekade, åsidosatta, hånade, nejsägare till samkönade äktenskap, envisa, stämplade som homofober och motståndare till jämställdhet och därigenom ständigt sedda över axeln i Svenska kyrkan.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS