Nyhetskommentar
Danmarks abdikerande drottning är öppen med sin kristna tro
Drottning Margrethe II:s traditionella nyårstal skakade om det danska folket i och med beskedet om att hon på 52-årsdagen av sin fars bortgång, kung Fredrik IX (1899–1972), ”Folkekongen” kallad, ”träder tillbaka”, alltså abdikerar från rollen som vårt södra grannlands regerande drottning och statsöverhuvud.
Vad har Danmarks snart avgående regent stått för i andliga ting och i förhållande till den kristna läran och tron, samt den lutherska Danska kyrkan?
En tydlig indikator på hennes inställning till kyrkogång och troheten till kyrkan kom till uttryck i att drottning Margrethe II – bara några år efter att hon som 31-årig småbarnsmor och tidigare kronprinsessa blivit regent – bestämde sig för att varje söndag när hon är hemma gå i kyrkan.
Drottningen tydligt kristet präglade valspråk, ”Guds hjälp, folkets kärlek, Danmarks styrka”, utropat vid regenttillträdet den 14 januari 1972, har vidare utgjort ett samlande budskap för folken i den danska riksgemenskapen bestående av Danmark, Färöarna och Grönland.
Men inte bara i sitt valspråk har drottningen genom åren varit tydlig och öppen med sin kristna gudstro. Centralt för henne är att det inte måste finnas en motsättning mellan tro och intellekt.
I en stor intervju i den danska tidningen Kristelig Dagblad 2016 berättade hon exempelvis om sin kristna tro och sitt konstintresse, detta då hon tillverkat ett antependium till altaret i slottskyrkan i Martin Luthers reformationsstad Wittenberg i östra Tyskland. Altarklädet var en gåva, i pingstens röda färg inför denna den helige Andes högtid, som överlämnades i anslutning till kyrkans återinvigning hösten 2016.
Drottningen fann att Martin Luther och Lutherrosen passade bra ihop med den helige Ande och placerade i sitt konstverk ett svart kors i den röda Lutherrosen: ”Han var en flammande personlighet, som själv satte andra i brand.”
I samma intervju deklarerade drottningen om Guds roll i tillvaron: ”Det är Gud som har skapat oss alla och hela världen. Universum blev inte till av sig självt. Det är skapat.”
Sin syn på det danska statskyrkosystemet och förhållandet mellan kyrka och folk uttryckte hon i Kristelig Dagblad på följande sätt: ”Att kyrka och stat hänger samman gör att kyrkan inte är något udda, utan något som vi alltid kan gå till. Det tror jag är mycket viktigt.”
Och så lade hon till: ”Därför tror jag att det betyder mycket att kyrkan är något som bara finns där. Är vi döpta, så är vi medlemmar. Jag inser att någon kan tycka att det är alltför allmänt, men jag tror att just detta allmänneliga är väldigt väsentligt.”
Margrethe var flickan som gav det danska folket ett efterlängtat och nödvändigt nytt ljus och hopp då hon kom till världen sju dagar in på den nazi-tyska ockupationen av landet under andra världskriget, vilken inleddes den 9 april 1940.
Att hennes föräldrar, kronprinsparet Fredrik av Danmark och Ingrid av Sverige (de två gamla nordiska arvfienderna förenade i ett äktenskap) fick Gråstens slott i Sönderjylland som danska regeringens bröllopsgåva 1935, och valde att som familj etablera sig där, skickade ett tydligt budskap till det danska folket:
Vi håller gränsen mot Tyskland och vi ger inte upp vår älskade syddanska provins Sönderjylland, där så många svåra strider utkämpats mot den tyska grannen.
Två beslut i folketinget, med val emellan samt en folkomröstning 1953 om en ny grundlag, krävdes för att ge Danmark kvinnlig tronföljd, och banade därmed vägen för Margrethe som drottning – en epok som nu tar slut på 52-årsdagen, då sonen och tronföljaren tar över som kung Frederik X (född 1968).