USA
Trump närvarade när svenska kyrkopolitiker bad i Washington
En ung kvinna som varit gisslan hos Hamas, USA:s president Donald Trump och politiker från en lång rad länder deltog när den årliga nationella bönefrukosten i USA ägde rum förra veckan.
– Det var givande att höra att även högt uppsatta ledare bär med sig tron i sina ämbeten, säger den svenska kyrkopolitikern Anna Sundberg som var på plats.
USA:s årliga nationella bönefrukost, National Prayer Breakfast (NPB), hölls i förra veckan på Hilton Hotel i Washington DC. Eventet har arrangerats av den amerikanska kongressen sedan 1953.
Sedan 2023 är frukosten uppdelad i två event, ett i parlamentsbyggnaden Kapitolium och ett privat arrangemang på Hotel Hilton, skriver Reuters.
USA:s president brukar vara en av talarna under bönefrukosten, så även i år. Donald Trump talade under båda eventen. Han tog bland annat upp att han gett justitieminister Pam Bondi i uppdrag att leda en arbetsgrupp för att ”utrota antikristen partiskhet”, så att amerikanernas religionsfrihet kan skyddas.
– Uppdraget för denna arbetsgrupp kommer att vara att omedelbart stoppa alla former av antikristlig inriktning och diskriminering inom den federala regeringen, inklusive på DOJ, som var helt fruktansvärt, IRS, FBI och andra byråer, sade han enligt Reuters.
Trump talade även om att han kommer att inrätta ett kontor för trosfrågor i Vita huset, under ledning av pastorn Paula White som varit hans religiösa rådgivare under många år.
En ny kommission för religionsfrihet var ytterligare en av de nyheter presidenten berättade om under bönefrukosten. Han kritiserade samtidigt Bidenadministrationen för det han kallade ”förföljelse” av troende i samband med åtal mot abortmotståndare.
En av dessa abortmotståndare är 75-åriga Paulette Harlow, som närvarade under den privata bönefrukosten. Hon dömdes till fängelse för att ha blockerat ingången till en abortklinik, men benådades av Donald Trump, liksom 22 andra prolife-aktivister, skriver Baptist Press.
Bland de svenskar som var på plats i Washington fanns Anna Sundberg, vice gruppledare för Sverigedemokraterna i kyrkomötet och styrelseledamot i SD:s nybildade kyrkoförbund, Sverigedemokrater i Svenska kyrkan. Hon deltog i bönefrukosten tillsammans med Daniel Engström, gruppledare för SD i kyrkomötet.
– Deltagarna kom från 120 olika länder och det var en fantastisk stämning. Folk var väldigt öppna. De flesta kommer för att de vill nätverka och skapa relationer, så det är spännande på det viset, säger Anna Sundberg till Världen idag, nyss hemkommen till hemstaden Gävle.
Vid ett av frukostborden under eventet satt israeliska Noa Argamani, som kidnappades av Hamas under musikfestivalen Nova den 7 oktober 2023 och fritogs i juni förra året.
– Jag gick fram till henne efter frukosten för att visa mitt stöd och berätta att jag ber för gisslan. Det har jag gjort från första början. Jag kommer väl ihåg videon där hon kidnappas och förs bort på en motorcykel. Hennes pojkvän är fortfarande gisslan.
Deltagarna kom från 120 olika länder och det var en fantastisk stämning.
Anna Sundberg
Tillsammans med Noa Argamani satt även andra personer som har anhöriga kvar i Gaza. De bar på skyltar med texten ”Bring them home” (”Ta hem dem”), berättar Sundberg.
– Det berör mig väldigt mycket. Det är en av mina hjärtefrågor som kristen i kyrkomötet att stå upp för Israel, förklarar hon.
Bland talarna fanns, förutom Trump, politiker, ledare och pastorer från olika sammanhang och länder. Anna Sundberg talar om den amerikanske presidenten som ”en otroligt karismatisk person”.
– Det märker man när man är i samma rum. Han vill vara väldigt personlig, tilltalar personer i publiken och skojar.
Anförandena varvades med bön och många talade enligt Sundberg om sin tro på Jesus på ett personligt plan. Det kunde exempelvis handla om hur personen i fråga funnit Jesus, tagit sig igenom svårigheter eller blivit stärkt i arbetslivet.
– Det var givande att höra att även högt uppsatta ledare bär med sig tron i sina ämbeten. De talade på ett mycket mer frispråkigt sätt än vi gör i Sverige. I USA är tron en sådan naturlig del av det offentliga. Det är ganska befriande, säger hon.
Att Donald Trump talade mycket om religionsfrihet är ett exempel på detta, menar Sundberg.
– Folk hoppas att han ska vara en garant för att det ska få fortsätta vara så.
Att det politiskt korrekta, ofta kallat ”woke”, drivits mycket från USA är något som många amerikaner vill ändra på nu, menar Anna Sundberg som hoppas att det ska bli en ändring även i vårt land.
– Vi hoppas att den konservativa vågen rullar över till Sverige, säger hon.