Nyheter

Terrordåd med komplexa motiv

Blomsterhavet utanför Oslo Domkyrka har vuxit kontinuerligt sedan terrorhandlingarna mot Regeringskvarteret och på Utöya i fredags.

Dramat i Norge ger skäl att reflektera kring människan som en varelse med förmåga att göra både ont och gott. Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansen. Andra iakttagare lyfter fram att all extremism kan leda till våldsdåd.

– Det som skett är ofattbart. Samtidigt måste man som kristen säga att det dessvärre inte är alldeles unikt. Det onda tar sig sådana bestialiska uttryck, säger Stefan Gustavsson, och påminner om den ”systematiska och institutionaliserade” Förintelsen.
– Här var det en enda individ med ett förvridet perspektiv. Det visar hur den naiva synen på människan som i grunden god krackelerar inför verkligheten, samtidigt som den cyniska synen på människan som ett djur krackelerar i relation till all den kärlek och omsorg och de heroiska insatser som också kommit fram i den här situationen.
Stefan Gustavsson menar att det som skett även ger ett perspektiv på det som den kristna tron säger om människan som skapad till Guds avbild, ”med underbara resurser och förmågor, och samtidigt fallen i synd”.
Anders Behring Breivik, som tagit på sig ansvaret för att ha vållat minst 92 människors död, har i olika sammanhang beskrivit sig själv både som högerextrem och kristen.
– Vi måste vänta tills förhören är avslutade för att säga mer om hans motiv och inspirationskällor, kommenterar Stefan Gustavsson detta.
– Men det är alldeles orimligt att säga att något i den kristna tron ska ha kunnat tjäna som inspiration för detta, utan det verkar handla om en förvriden form av extrem nationalism. Det är ett politiskt dåd.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS