Jul
Partille kyrka ser öppenhet för kristen tro – manar till Jesusfokus i jul
Många kyrkor öppnar sina portar för att inbjuda till gemenskap och firande i jul. En av dessa församlingar är Partille kyrka, som upplever att allt fler är nyfikna på den kristna tron.
– Det är väldigt angeläget i dag att kyrkan tar en stor roll runt julen, säger Vilma Rydstedt som är diakon i församlingen.
I dag samlas många människor tillsammans med sina nära och kära, ger varandra julklappar och äter gott. Kristna firar att Jesus föddes och många kyrkor har julbön, mässa, samling vid krubba, julfrukost, gudstjänster och julspel.
Flera kyrkor bjuder dessutom in till gemenskap under dagen. Bland dem finns Partille kyrka som ordnar ett klassiskt julfirande i församlingshemmet mellan klockan 13 och 17. Det blir julbord, dans runt granen, julklappsutdelning och jultomte.
– Känslan vi vill skapa är en välkomnande miljö och att vi gör det tillsammans – att det inte finns någon press att det ska vara på ett visst sätt, säger Vilma Rydstedt som är diakon i församlingen.
Dagen avslutas med julbön och man vill peka på att det är en kristen högtid.
– Jag tänker att det är väldigt angeläget i dag att kyrkan tar en stor roll runt julen och skiftar fokus i samhället till vad som är det centrala: att det har kommit en frälsare, säger hon.
Andreas Thalenius, församlingsherde i Partille kyrka, berättar att han har märkt av en påtaglig öppenhet för det kristna budskapet och att människor allt mer söker det andliga utöver traditionen.
– Budskapet verkar ha en tydligare genklang i människors liv, säger han.
– Med allt som händer kring Ukraina och Mellanöstern, med gängkriminaliteten, hur de stora idéerna man byggt samhället på faller och att sekularismen har gått så långt – då letar människor efter ett hopp.
Han berättar att församlingen gör vad de kan för att möta det ökade intresset för kristen tro.
– Vi försöker jobba holistiskt: att människor får lära känna Jesus, men också att vi som kyrka också tar hand om och ser dem, säger han.
Förutom att gå till kyrkan och önska varandra ”god jul” i verkligheten ringer och sms:ar svenskarna flitigt till varandra under julen. Hur vi hör av oss till varandra på julafton skiljer sig dock något åt i landets tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö.
Budskapet verkar ha en tydligare genklang i människors liv.
Andreas Thalenius, präst
De mest morgonpigga är Malmöborna, som når höjdpunkten i mängden samtal klockan 10. Stockholmarna ringer som mest en timme senare, och göteborgarna en timme därefter.
Julhälsningarna på sms verkar, för både stockholmare och göteborgare, passa bäst att skickas direkt efter Kalle Ankas jul, som slutar vid klockan 16.
I Malmö, däremot, skickas flest meddelanden precis innan programmet börjar, vid 15-tiden.