Barnomsorg
Priset för att ansöka om att bli dagmamma: 22 000 kronor
Den som vill starta småskalig, fristående pedagogisk barnomsorg i Uppsala kommun måste betala 22 000 för att ens få sin ansökan prövad. Uppsalas beslut ligger i linje med hur kommuner runt om i landet nu försvårar för alternativ till den kommunala barnomsorgen, trots att förskolor kämpar med stora barngrupper och brist på utbildad personal.
Från den 1 januari tar Uppsala kommun ut en avgift av den som ansöker om att starta förskola, fritidshem eller pedagogisk omsorg. I det senare ingår även småskaliga barnomsorgsalternativ såsom dagmamma eller föräldrakooperativ.
”Den grundläggande avgiften på 5 000 kronor omfattar en första kontroll av att ansökan är komplett för fortsatt handläggning … Ingen handläggning av ansökan påbörjas innan avgiften har betalats”, meddelar kommunen på sin hemsida.
Om kommunen anser att ”ansökan är korrekt” ska sedan avgiften för ytterligare prövning betalas in. För pedagogisk omsorg handlar det om 17 000 kronor till.
”När den fullständiga avgiften är betald påbörjas en fullständig prövning av ärendet.”
Först därefter får man veta om man har kommunens tillstånd att starta verksamheten, eller om pengarna visat sig vara bortkastade.
Världen idag berättade nyligen om hur Örebro kommun avskaffat all fristående pedagogisk omsorg, något som kan vara i strid med aktuell lagstiftning.
Samtidigt är landets alla kommuner sedan ett drygt halvår tillbaka ålagda att bedriva uppsökande verksamhet i vilken det ingår att försöka få familjer att välja bort alternativ barnomsorg för att i stället få barnen att gå i förskola. Parallellt med detta har många kommuner tvingats dra ner på förskolornas budget samtidigt som barngrupperna i många fall är för stora och förskolepersonal sliter med hälsan.
Uppsala kommuns beslut möter kritik.
”Du är kvinna, vill starta eget med enskild firma för att bedriva pedagogisk omsorg (dagmamma i privat regi), då måste du hosta upp 22 000 kronor bara för att kommunen ska behandla din ansökan. Vad händer vid ett avslag? Då har du förlorat en stor summa”, konstaterar Hemmaföräldrars nätverk i ett inlägg på X.
Då måste du hosta upp 22 000 kronor bara för att kommunen ska behandla din ansökan.
Hemmaföräldrars nätverk
Outi Ceder, enhetschef för samordning och resursplanering på utbildningsförvaltningen i kommunen, menar att prövningen av den som ska bedriva förskola eller pedagogisk omsorg har blivit mer omfattande.
– Kommuner har i samband med detta getts möjlighet att ta ut en avgift för att täcka kostnader för den mer omfattande prövningen. Syftet med den utökade prövningen är att säkerställa att blivande huvudmän för fristående förskola, pedagogisk omsorg eller fristående friliggande fritidshem har förutsättningar att bedriva en god verksamhet av hög kvalitet, skriver Ceder i en mejlkommentar till Världen idag och påpekar att det är lagstiftaren som öppnat möjligheten för kommuner att ut en avgift för behandling av dessa ansökningar.
Skolverket förordar att fristående pedagogisk omsorg ska erbjudas av kommunerna för att tillgodose familjers olika behov och önskemål, varför ska kommunen försvåra detta genom avgifter som för en privatperson kan upplevas som avskräckande?
– Avgiften är en engångsavgift som ska täcka kostnaderna för att pröva ansökan och säkerställa att verksamheten lever upp till kraven, menar Outi Ceder.