Hälsa
Så vinterbadar du säkert – här är råden
Att bada kallt är fortfarande hett – men inte alltid helt riskfritt. I Finland varnas vinterbadare efter flera halkolyckor och drunkningar de senaste veckorna. Här är råden för hur du doppar dig säkert.
Vinterbadarna i landet har blivit fler de senaste åren och trenden fick ett rejält uppsving under pandemin. De inbitna fantasterna säger sig uppleva ett lyckorus och ett bättre mående efter ett dopp i det iskalla vattnet.
Men det gäller att vara medveten om riskerna – inte minst om man är nybörjare. I Finland varnar en myndighet efter flera olyckor vid vinterbadplatser de senaste veckorna, rapporterar Hufvudstadsbladet. Vanligast är halkolyckor, men även drunkningar och andra allvarliga tillbud har skett.
Här i Sverige syns dock ingen ökning av drunkningsolyckor till följd av vinterbad, enligt Svenska Livräddningssällskapet (SLS).
– Det har vi tack och lov inte sett. Det vi däremot ser är att det händer mycket runt omkring, säger Mikael Olausson, generalsekreterare på SLS och sakkunnig inom vattensäkerhet och drunkningsprevention.
– Vi får lite rapporter om halkolyckor.
Utöver att ta det försiktigt på hala bryggor och stegar så finns det några andra saker man bör tänka på vid vinterbad.
– Du ska aldrig bada ensam, alltid se till att du har simkunniga med dig och tala om att du går iväg. Särskilt eftersom det är en tid på året där man kanske inte tänker sig att någon sticker iväg och badar.
Med tanke på kylan är det viktigt att snabbt kunna slå larm om något händer och han rekommenderar att en person står kvar vid kanten eller på bryggan.
Ett vinterbad kräver också lite mer förberedelser. Utöver handduk bör du utrusta dig med tofflor, mössa, vantar, badrock och lampor, råder Mikael Olausson.
– Inte sällan ligger badplatsen ganska långt ifrån där man kanske kan byta om, så det innebär ofta en transport på något sätt. Det ska man inte underskatta.
Innan badet är det klokt att värma upp ordentligt. Därefter bör man gå i försiktigt i vattnet för att vänja kroppen och andas med djupa, lugna andetag. Stanna inte i vattnet för länge, max 2–3 minuter brukar rekommenderas, och doppa inte huvudet om du inte är en van badare.
Vid en extremt snabb nedkylning utsätts kroppen för en stressreaktion. Blodkärlen drar ihop sig så att blodtrycket stiger i de centrala delarna av kroppen och blodet snurrar runt mer i bålen än i lemmarna. Samtidigt skickas stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol ut för att höja blodsockret.
Om du har högt blodtryck eller inte är fullt frisk bör du avstå från att bada.
– Har man förkylningssymtom eller andra besvär såsom hjärt-kärlsjukdomar ska man vara försiktig.
SLS ser också risker när badplatser som är gjorda för att användas under sommarhalvåret numera utnyttjas året runt.
– Den här tiden på året är Sverige väldigt mörkt och man går och badar på vanliga badplatser. Då finns det ingen belysning eller stegar och bryggor i den omfattning det borde och det kanske inte alltid finns livräddningsutrustning.
Du påverkas kanske mer än vad du anar när du kommer upp.
Mikael Olausson, generalsekreterare, Svenska Livräddningssällskapet
Mikael Olaussons uppfattning är att de tidiga vinterbadarna var mer vana, medan den stora massan som nu hakar på trenden kanske inte fullt ut har rutinen inne. Han vill därför uppmana till eftertanke:
– Generellt tycker vi att det är bra att man badar, men man ska ta det lite försiktigt och tänka igenom sitt bad. Du påverkas kanske mer än vad du anar när du kommer upp.