Tro och liv

Den kontroversielle evangelisten fann favör i kejsarens Kina

Även om Matteo Riccis konvertiter var få till antalet inkluderade de många inflytelserika kineser som kom att spela nyckelroller för kristendomens framtid i Kina. (Målning av kinesiske Emmanuel Pereira, född Yu Wen-hui, 1610.) Foto: Wikipedia/Public Domain (beskuren)
Matteo Ricci inbjöds år 1600 av kejsaren själv att komma och bo i Peking, efter att han berättat för kejsaren att han bara ville vara ”till lite nytta” för kineserna. Foto: Pixabay
Matteo Ricci fick sin grav i Peking, på det äldsta kristna gravfältet i Kina. Foto: Maweigou Church/Wikimedia Commins/CC-BY-SA-1.0

Den italienske jesuiten Matteo Ricci skulle komma att bli en av de mest framgångsrika missionärerna i Fjärran Östern – inte till antalet konvertiter, men framför allt tack vare att flera av dessa konvertiter senare kom att spela nyckelroller för kristendomens framtid i Kina. Han fann favör hos kejsaren och fick bo i Peking under statligt skydd i tio år.

Publicerad Senast uppdaterad

År 1579 anlände en man vid namn Valignano till Macao, en portugisisk handelspost vid Kinas kust. Medan han bllickade mot det närliggande fastlandet har det berättats att denne ärelystne missionär utropade: ”Klippa, o klippa, när ska du öppna dig, o klippa?”

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS