Vittnesbörd

De lade ner sina planer – då blev drömmen om en semesteroas verklig

Lenette och Sigge Ahnstedt berättar om de märkliga vägar som drömprojektet tog.

Paret Ahnstedt drömde om tre små, blygsamma stugor vid sjön. Det blev i stället två stora fritidshus och en oas där stora sällskap kan semestra tillsammans.

– Den här platsen är ett mirakel, säger Lenette Ahnstedt, som äger Hagablänket med maken Sigge.

Publicerad Senast uppdaterad

Hagablänket

Plats: Stenberga i Smålands Trädgård (Vetlanda kommun)

Ägare: Sigge och Lenette Ahnstedt

Antal besökare per år: 500-1000

Antal bäddar: cirka 25 bäddar, fördelade på två hus

Startår: 2018

Bästa med Hagablänket: Lugnet, skogen och solnedgångarna.

Mitt på södra sidan om där sjön Saljen breder ut sig ligger Hagablänket, avskilt på en liten höjd.

– Vi har byggt hela platsen utan att veta varför, säger Lenette och menar att syftet med Hagablänket, som hon äger tillsammans med maken Sigge, är något de fortfarande håller på att upptäcka.

Hon visar runt i de stora fritidshusen på totalt 400 kvadratmeter, och med många intressanta detaljer i inredningen tar rundturen sin lilla tid.

I en av sängkamrarna berättar Lenette inlevelsefullt om när hon, innan man byggde huset, satt i en plaststol på marken just här. Hon tänkte ut var fönstret skulle sitta, för att framtida hyresgäster skulle kunna se solnedgången från sängen.

Ahnstedts vision för platsen var länge tre små stugor och en servicebyggnad, förklarar Lenette när vi slagit oss ner i vardagsrummet i ett av husen. 

Den kreativa trebarnsmamman gjorde, utan någon utbildning i arkitektur, åtskilliga ritningar av små stugor. Efter många års kämpande, där visionen aldrig blev verklighet, gick Lenette in i väggen 2014.

Han var tvungen att få mig att släppa min plan. Min lilla dröm stod faktiskt i vägen för Guds stora plan.

Lenette

När hon repat sig beslöt de att begrava sina planer. I dag är Lenette tacksam för det. Hon menar att Gud hade något bättre.

– Han var tvungen att få mig att släppa min plan. Min lilla dröm stod faktiskt i vägen för Guds stora plan, säger hon med eftertryck. 

Lenette fick snart därefter några märkliga telefonsamtal. Ett var från en okänd man som ville sälja en husstomme. Nästa samtal kom från en snickare som undrade om de ville ha en husgrund gjuten. Paret blev förvånade – de hade varken sökt de här personerna eller tjänsterna. För Sigge och Lenette blev dessa händelser som ett tecken från Gud.

– Vi var tvungna att ta ett beslut och ställde oss frågan: är vi beredda att gå fast vi inte vet vart vi är på väg? 

Svaret blev ja och ett stort projekt drog i gång, mycket större än de små stugorna. För Lenette och Sigge kändes projektet omöjligt, i deras ögon är därför Hagablänket ett stort mirakel. 

De charmiga husen, som man kan hyra, sjöutsikten och läget mitt i Småland lockar turister.

När Lenette tidigare planerade för de tänkta stugorna ritade hon en gång, för skojs skull, ett riktigt stort och vågat hus – på 250 kvadrat. Just det huset skulle visa sig bli det första att byggas och stod klart 2018. 

I dag står här två stora fritidshus, som på sommaren används till privat semesteruthyrning. Här kan man vila, umgås, fiska, bada, grilla och promenera i skogen. Ofta är hyresgästerna danska eller tyska storfamiljer, inte sällan tre generationer. Det är också vanligt att släkter – som bor utspridda i Göteborg, Stockholm och Skåne – möts för att semestra här i Småland. 

Hagablänket rymmer olika samlingsplatser och på somrarna ordnar Stenberga missionsförsamling andakter på kvällarna vid stranden.

Ett litet stycke från fritidshusen ligger Timmerhuset, med sjöutsikt från sina fönster. Här samlas Stenberga missionsförsamling, som paret Ahnstedt tillhör, på måndagar för att be för bygden. Under sommaren har man ”Öppet hus” vid stranden nedanför fritidshusen, med grillning, ringåkning efter båt, sång och andakt. Hit bjuds folk i närområdet in, bofasta såväl som turister. Även Hagablänkets hyresgäster brukar få en inbjudan.

– Vi har fått tolka de här andakterna till tyska ibland, säger Lenette och skrattar hjärtligt när hon berättar att det ibland varit fler tyskar än svenskar på dessa samlingar.

Det har ju varit en dröm som Lenette haft och hon har fått övertala mig.

Sigge

Lenette är social och drivande och Sigge står för lugnet och stabiliteten – men visionen för platsen finns hos dem båda. Sedan 2017 arrangerar församlingen retreater för kvinnor här. 2023 började man även med äktenskapsretreater. Idén väcktes hos Lenette, men Sigge var snart med på tåget. 

– Det har ju varit en dröm som Lenette haft och hon har fått övertala mig, säger Sigge som anslutit till intervjun efter jobbdagen på det lokala energibolaget. 

För Sigge, som till en början inte var lika bekväm som sin hustru att samtala med paren under äktenskapshelgen, blev det ett rejält kliv ut ur bekvämlighetszonen.

– Jag var länge tveksam, men när jag väl vågade så upplevde jag att det var väldigt meningsfullt, berättar Sigge.

Övriga delar av året tar Lenette och Sigge emot personalgrupper, arrangerar Alphahelger och liknande i Hagablänket. 

Lenette är social och drivande och Sigge står för lugnet och stabiliteten – men visionen för platsen finns hos dem båda.

Lenette och Sigge berättar om flera personer som förmedlat hälsningar från Gud om att Hagablänket är en plats där människor ska få uppleva Guds helande och paret tycker sig redan kunna se det ske. Flera besökare berättar om inre helande och andra vittnar om ett tydligt möte med Jesus. En kvinna från Socialtjänsten upplevde att det var något speciellt i atmosfären här och frågade Lenette vad det var.

– Jag svarade: Om du frågar mig så tror jag att det är Guds frid du upplever, berättar Lenette och menar att friden som finns här berör många.

– Då blir jag så tacksam, för jag vill inte att ljuset ska vara på oss. Vi har gjort det Gud har sagt, men utan honom blir det ingenting, understryker hon och ögonen tåras.

På Hagablänket kan man vila, umgås, paddla kanot, fiska, bada, grilla och promenera i skogen.

Själsligt helande ligger Lenette varmt om hjärtat. Tillsammans med bland annat stiftelsen Soul Tools har hon kurser på gång där man vill ge redskap för psykisk hälsa. 

Hagablänkets besökare frågar ibland om dess historia. När Ahnstedts berättar om alla mirakler som har gjort platsen möjlig blir många tagna.

– Det går inte berätta den här berättelsen utan att ha med Gud, menar Lenette. 

De charmiga husen, sjöutsikten och det strategiska läget – mitt i Småland – lockar turister. När Världen idag besöker Hagablänket väntar sommaren ännu bakom hörnet. Då brukar det vara fullbokat.

– De som har varit här tipsar andra, så ibland får vi tillbaka deras grannar eller vänner, berättar Lenette och Sigge, tacksamma över vad Gud gör här i Hagablänket.

Powered by Labrador CMS