Senaste nytt
-
Lovsångsledare från hela Ukraina möttes – ”tagen av deras tro”
Niklas Werner, lovsångsledare i församlingen Livets Ord i Uppsala, har varit på besök i Ukraina för att predika och leda samlingar med ett 80-tal lovsångsledare från olika delar av landet. Han är starkt berörd av vad han mötte, och berättar om hur kriget påverkar vilka sånger man sjunger.
-
Stjärnskottet Forrest Frank vill leda människor till Jesus
Intresset har formligen exploderat för Forrest Frank – den kristna musikens kanske allra populäraste namn för tillfället. Men själv har han bara ett syfte:– I slutändan är mitt mål att leda människor till Jesus och jag hoppas att jag gör det genom popmusik, säger det 29-åriga stjärnskottet till Crosswalk Headlines.
-
Han kommer för att regera över hela jorden
-
Sidenvägens folk är målet för nya missionärer
-
Vad skulle Hamasledarnas flytt till Turkiet få för konsekvenser?
-
Judisk-kristna värderingar rimligt krav på svenskt medborgarskap
Om man vill värna om de värderingar som kan kallas judisk-kristna och det fundament som skapar förutsättningar för ett fritt och människovärdigt samhälle, är det olämpligt att ge medborgarskap och rösträtt åt människor med en annan agenda, menar debattören Magnus Göransson.
-
Svenska kyrkan gläntar på ny och farlig dörr mot polyamori
-
Netanyahu: Stor belöning till den som befriar gisslan
Israel vill belöna dem som lyckas få ut gisslantagna ur Gaza. Dessutom utlovas fri lejd för dem som hjälpt till att frita gisslan.
-
Kristersson efter telefonsamtal med Trump: ”Han var nyfiken på Sverige”
USA:s tillträdande president Donald Trump vet ganska mycket om Sverige och ställde nyfikna frågor om landet. Det berättar statsminister Ulf Kristersson (M) efter att ha pratat med Trump i telefon.
-
Kabelbrott i Östersjön oroar – utreds som misstänkt sabotage
Två nyligen upptäckta kabelbrott i Östersjön utreds som misstänkt sabotage. Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, betonar att misstankarna tas på allvar i rådande säkerhetsläge. Flera medier uppger att ett kinesiskt fartyg är intressant i samband med dessa händelser, men uppgifterna är inte bekräftade av Försvarsmakten.
-
Lundqvist avslutar tjänst i Livets Ord: ”Min kärlek till församlingen består”
Livets Ords tidigare huvudpastor Joakim Lundqvist avslutar sin anställning i församlingen. Framöver kommer han och hustrun Maria att fortsätta tjäna Gud i USA. – Vi har landat i att vi nu är här så mycket att det inte längre är motiverat att jag står kvar i rollen som pastor på Livets Ord, säger han till Världen idag.
-
Skolministern självkritisk till skärmarna: ”Nu betalar vi priset”
Liberalerna har varit med och drivit digitalisering av skolan. Nu vill man göra en ”helomvändning”.– Jag var absolut en del av experimentet, liksom så väldigt många andra, säger skolminister Lotta Edholm (L) till SVT.
-
Sida kan backa om minskat stöd till kristna biståndsaktörer
Biståndsmyndigheten Sida har kritiserats för att missgynna kyrkliga biståndsorganisationer efter beslutet att bland andra PMU får kraftigt minskat stöd. Sidas globala chef säger nu till DN att man överväger att ändra beslutet.
-
Beslut: Svenska kyrkan ska ”teologiskt bearbeta” polyamori
Som Världen idag tidigare berättat ville en majoritet i kyrkolivsutskottet att Svenska kyrkan ska bearbeta ”polyamori”, relationer med fler än två personer, teologiskt. Under tisdagen röstade också kyrkomötet igenom saken. Kritiker anser att detta är ett första steg mot att samfundet accepterar månggifte.
-
Så har den koptiska kyrkan stått emot islamism
I Egypten finns de äldsta kristna klosterväsendet i världen. Den koptiska kyrkan har under århundradena stått emot nationalism och islamism, trots förtryck och förföljelse. Läget för de kristna idag är fortsatt tufft liksom i resten av Nordafrika. Kjell O Lejon, professor i religionsvetenskap, tar oss med på Egyptens dramatiska historia.
-
Propalestinsk lärare polisanmäld för olaga hot – avskedas
En propalestinsk lärare i Göteborg har i sociala medier gett uttryck för åsikter som ska ha gjort elever och vårdnadshavare otrygga. Läraren har blivit av med sin anställning och även blivit polisanmäld av skolans ledning, rapporterar Göteborgs-Posten.
-
Lindqvist fångar viktiga drag i ”Frihetstidens” Sverige
-
Minneskväll om Lewi Pethrus väckte stort intresse
Alf Svensson och Ivar Lundgren berättade om sina minnen av Lewi Pethrus inför en fullsatt kyrka när Solna Pingst bjöd in till en minneskväll. Ingen av dem kände igen sig i de anklagelser mot den legendariske pingstledaren som två forskare lyft fram. – Båda gav en bild av Lewi Pethrus som behöver hållas levande, inte minst när den här typen av påståenden kommer, säger Lars Adaktusson.
-
Teodorescu Måwe: Polisen måste få ökade resurser för att stoppa judehatet
Alice Teodorescu Måwe (KD) delar den israeliska rapportens bild av att propalestinsk aktivism driver eskaleringen av antisemitism i Europa. Hon menar att det är angeläget att enskilda medborgare tar ställning samt att myndigheter vidtar skyndsamma åtgärder. – Dagens verktyg är helt uppenbart otillräckliga, säger hon till Världen idag.
-
Noah: ”Gud helade mina barndomstrauman”
När Noah Stenroos barndomstrauman hann ifatt honom såg han ingen annan utväg än att avsluta sitt liv. Då talade Gud rakt in i hans situation. – Enligt tilltalet skulle jag göra tre gudsmöten, varav det sista skulle förändra allt. Ett år senare kunde jag se att det blivit precis så, säger Noah.
-
Svenskarna mår bra – men sover dåligt
En majoritet av de vuxna svenskarna tycker att de mår bra – trots att närmare hälften har sömnbesvär eller känner ängslan, oro eller ångest. – Man upplever kanske att man har det ganska bra ändå, säger Hillevi Busch på Folkhälsomyndigheten.
-
Skolinspektionen: Enskilda tjänstemän har inga personliga åsikter
”Enskilda tjänstemän har inga personliga åsikter om de verksamheter som inspekteras.” Det skriver Skolinspektionen (SI) som svar på det öppna brev där SI:s inspektör pekas ut för att ha riktat felaktig kritik mot tre kristna friskolor.
-
Svar direkt: Skolinspektionens arbetssätt måste förändras
-
Dags att bordlägga tanken på en palestinsk stat
-
Har ”församlingstukt” någon plats i dagens kyrka?
-
Det Gud har talat återvänder inte fåfängt
-
Israelminister: Europa måste vakna innan det är för sent
Efter den 7 oktober i fjol har antisemitismen i Europa eskalerat. I en ny rapport omnämns Sverige som ett av de länder där judars utsatthet ökat. – Europa måste vakna innan det är för sent, säger Israels diasporaminister Amichai Chikli.
-
USA ska ha gett Ukraina grönt ljus till långdistansvapen – Kreml rasar
USA:s president Joe Biden uppges ha gett Ukraina tillstånd att använda långdistansvapen mot mål djupt in i Ryssland. Vita huset har inte bekräftat uppgifterna, men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att ”robotar kommer att tala för sig själva”.Kreml menar att USA ”kastar bensin på elden”.
-
L-initiativ sätter stopp för långvarig propalestinsk belägring av mark
Det icke tillståndsgivna tältlägret utanför Göteborgs universitet ska avbrytas senast på torsdag. Liberalerna i Göteborg har beviljats tillstånd för en allmän sammankomst på platsen, som syftar till en markering om att stadens allmänna områden är till för alla.
-
Ebba Busch: Se över invandrares rösträtt
KD-ledaren Ebba Busch vill se över reglerna för vem som får rösta i svenska val. Det framgår av en intervju med Aftonbladet. Hon anser att gränsen behöver skärpas för de som inte är svenska medborgare.
-
KD: ”Vi måste stänga dörren till dödshjälp i Sverige”
Dödshjälp håller på att normaliseras i västvärlden, visar en rapport från Statens medicinsk-etiska råd (SMER). Samtidigt ökar trycket från partier och makthavare att öppna för dödshjälp i Sverige. Socialutskottets ordförande Christian Carlsson (KD) är oroad över utvecklingen. – Människovärdet riskerar att urholkas, säger han.
-
Den siste juden från Afghanistan har flyttat till Israel
Mannen som uppger sig vara den siste juden från det talibanstyrda Afghanistan har anlänt till Israel. Zebulon Simantovs plötsliga ankomst till judarnas hemland överraskade dennes anhöriga. – Vi hade inte setts på nästan 25 år, säger brodern Benjamin.
-
Nu börjar Israel kalla in ultraortodoxa
Israel börjar nu kalla in ultraortodoxa män, en extremt omstridd åtgärd i landet. Den nye försvarsministern Israel Katz fullföljer företrädarens plan, trots att premiärminister Benjamin Netanyahu uppgetts vara skeptisk.
-
Trumps utnämningar: Kinakritiker, tidigare demokrat och Israelvän
Donald Trump håller på att utse viktiga poster i sin kommande administration som USA:s president. Marco Rubio, känd som tydlig Kinakritiker, väntas bli utrikesminister. Och Elise Stefanik, som gjorde sig ett namn när hon gick hårt åt rektorer för universitet där judehat florerat, kan få jobbet som USA:s FN-ambassadör.
-
Torka slog mot årets skörd i Sverige
Årets skörd väntas bli något bättre än förra årets katastrofskörd, enligt Jordbruksverkets prognos. Dock är skörden mindre än genomsnittet.
-
Australien först ut med nationell åldersgräns på sociala medier
Det första landet i världen att införa en nationell åldersgräns för sociala medier kan bli Australien. Regeringen vill ta ansvar för ungas psykiska hälsa genom att införa en åldersgräns på 16 år. – Säkerheten och den mentala hälsan för våra unga behöver vara en prioritet, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese.
-
Tröja med hbtq-motiv gav upphov till kristna protester i Storbritannien
Efter kristna protester har en e-handelsbutik i Storbritannien dragit tillbaka en tröja med motiv som kritikerna uppfattade som ett hån mot kristna. ”Debenhams skulle inte håna islam på det här sättet”, menar den konservative tidigare parlamentsledamoten Sir Jacob Rees-Mogg.
-
Kristersson om ministerns bananfobi: ”All respekt”
Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg (L) lider av fobi – mot bananer. Nyheten har fått stor uppmärksamhet, även internationellt. – Jag blir störd när ett hårt arbetande statsråd nästan reduceras till en fobi, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
-
Jordbrukarna Östlund ger Herren äran för skörden
På Källsprång gård, som sedan 80-talet har drivits av Maria och Anders Östlund, blandas arbete, bön och kreativitet. – Vad som är Guds välsignelse, arbete, bönesvar, mänsklig inspiration och planering samt Andens ledning kan vara svårt att veta. Det viktigaste är att det inre livet får synliga uttryck i det praktiska livet, säger Maria.
-
Besökare på årets Europakonferens tvåa i presidentval
Efter Venancio Mondlanes besök i Sverige i juli reste han hem till Moçambique och förlorade presidentvalet. Segraren, Daniel Chapo, utpekas dock för valfusk av bland annat EU:s utsända och Mondlanes juridiska rådgivare, som arbetade med bevis för valfusk, har mördats.
-
Säpo: ”Växande problem att gängen infiltrerar politiken”
Att kriminella gäng infiltrerar politiken är ett allt större problem, enligt polisen och Säpo. – Man försöker utnyttja varenda sårbarhet både med insiders och infiltratörer, säger rikspolischef Petra Lundh.
-
Är den funktionella dumheten på frammarsch i Sverige?
Antalet personer som genomgår högre utbildning ökar allt mer, men blir vi smartare? Allt fler jobb inom företag och myndigheter innehas av personer som sysslar med tankearbete, men blir organisationerna smartare? Det är frågor som tas upp i veckans Hotspot där samtalet handlar om begreppet funktionell dumhet. Gäst i programmet är Mats Alvesson organisationsforskare och professor i företagsekonomi och författare till ”Dumhetsparadoxen”.
-
Stor oro för Trumps planer för Ukraina
Donald Trump har lovat att snabbt mäkla fred mellan Ryssland och Ukraina efter det ryska anfallskriget. Men den blivande presidentens plan skulle kunna innebära stora ukrainska eftergifter, något bedömare starkt varnar för.
-
Nytt album gestaltar roparrörelsen med ord och ton
Nu släpps ett album med musik från den kristna filmen Barfota Rop. Med ord och ton vill man gestalta roparrörelsen som till stor del bestod av unga och enkla människor som predikade omvändelse. – Vi vill hedra människor som aldrig fick den heder de förtjänar, säger låtskrivaren Henrik Viklund.
-
Piloten Mats: ”Evighetsperspektivet är större än vyn från cockpit”
Under sitt yrkesliv som pilot har Mats Johansson sett många mäktiga vyer från cockpit. Men för honom är ändå evighetsperspektivet det stora i livet. – Att få dela med sig av det Gud gett är för mig betydligt viktigare än att vara pilot, säger han.
-
Fick uppdrag från IS: Utför terrordåd mot riksdagen
De två männen ska ha planerat ett terrordåd mot riksdagen i Stockholm – men den tyska insatsstyrkan slog till innan planerna kunde förverkligas. Nu inleds rättegången i Tyskland mot männen som kopplas till islamistisk extremism.
-
Fick svenska medier skrämselhicka av USA-valet?
Var det rätt eller fel av Malmö tingsrätt att döma Rasmus Paludan? Får chefer på Sveriges Radio inte ifrågasättas? Och vad säger de svarta rubrikerna i samband med Trumpvinsten om svenska medier? Det är frågor som tas upp i det här avsnittet av Veckans nyheter. Sven får också svara på om Gud kan tala till oss genom drömmar.
-
Ny lag i bruk: Polisen har gjort beslag av misstänka kriminellas prylar
Den nya lagstiftningen hann inte mer än träda i kraft innan ordningsmakten i Göteborg beslagtog flera föremål med misstänkt koppling till kriminalitet. – Det här är ett efterlängtat verktyg, säger polisens gruppchef Erika Gustavsson till SVT Nyheter.
-
Hanna Bloom: ”Det är viktigt att lära känna herdens röst”
Ett osunt behov av att passa in. Det är något vi kristna behöver vända om ifrån, menar Hanna Bloom, missionär och förkunnare och ger också rådet att lära Herdens röst i denna osäkra tid.
-
Burop och läktarstök på Israels match i Paris
Det var glest på läktarna på Stade de France, men buropen var ändå högljudda när den israeliska nationalsången spelades inför Nations League-mötet mellan Frankrike och Israel. En bit in i första halvlek blev det också lite stökigt på läktarna när ett mindre antal fans från båda lagen drabbade samman.