Senaste nytt
-
Kritik mot att dömd Le Pen inte får ställa upp i val – ”antidemokratiskt”
Marine Le Pen döms för bedrägeri till fängelse samt förbud mot att kandidera i politiska val. Kritiker vänder sig mot att den franska högerpolitikern inte tillåts delta i exempelvis presidentvalet om två år. – Antidemokratiskt, menar SD-toppen Charlie Weimers.
-
Förskola vann över Göteborgspolitiker – får be bordsbön
Två förskolor med konventionell inriktning i Göteborg får rätt att fortsätta be bordsbön med barnen. Kammarrätten valde att inte ta upp Förskolenämndens överklagande till omprövning.
-
Gunilla Persson i SVT: Jesus Kristus är vår frälsare
Tv-personligheten Gunilla Persson fick gott om utrymme att förkunna det kristna evangeliet när hon var gäst i SVT-programmet Go’ kväll. – Tack Jesus för att du är vår förlossare och vårt hopp för ett evigt liv, sade hon.
-
Netanyahu pressar Hamas att lägga ner vapnen
Israel ställer flera krav på terrororganisationen Hamas i förhandlingarna om vapenvila: De måste lägga ner alla sina vapen. I gengäld kan Hamas ledare få fri lejd ur Gaza, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
-
Smyrna fick sänkt sanktionsavgift – behöver bara betala 1 000 kronor
Smyrnaförsamlingen i Göteborg fick en straffavgift på 75 000 kronor från Göteborgs stad för en miss att registrera sin matutdelning i Frihamnskyrkan. Församlingen överklagade och nu sänks avgiften till 1 000 kronor tack vare regeringens ändrade regler med anledning av fallet.
-
Missionär om förödelsen i Myanmar: ”Flera av våra kyrkor är förstörda”
Bara någon dag före jordbävningen reste missionären Tord Renkel hem från Myanmar efter att ha varit på en konferens i landet. Rapporterna han fått därifrån talar om enorm förödelse och att både människoliv och kyrkor slagits i spillror.
-
Unga som följer Jesus blev stort reportage i Aftonbladet: ”Gud har sina vägar”
I ett stort reportage berättar Aftonbladet om hur allt fler unga i Sverige kommer till tro på Jesus. 18-årige örebroaren Tiger Sundin Skoglund är en av de intervjuade. – Det känns helt sjukt att artikeln ett tag låg över fotbollspremiären mellan Malmö och Djurgården på deras sida, säger han till Världen idag.
-
Svensk journalist gripen i Turkiet – skulle rapportera om protesterna
Den svenske journalisten Joakim Medin har gripits i Turkiet. Han anklagas för att ha förolämpat Turkiets president och för att vara medlem i en terrororganisation.– Att Joakim får komma hem är högsta prioritet för regeringen, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M).
-
Egyptson engagerar sig politiskt – går in i Kristdemokraterna
Forskaren Sameh Egyptson, som fått stor uppmärksamhet kring sin forskning om islamism i Sverige, har gått in som medlem i Kristdemokraterna – och redan skrivit sin första motion.”Jag känner ett stort ansvar att hjälpa till att bygga ett Sverige som står upp för de grundläggande värderingar som för oss samman”, skriver han i ett pressmeddelande.
-
Nya fynd i Jerusalem kan peka mot platsen där Jesus dog och uppstod
Ingen människa kan med säkerhet peka ut de exakta platserna där Jesus dog, begravdes och uppstod. Nya arkeologiska upptäckter vid Heliga gravens kyrka i Jerusalem stämmer dock väl överens med Bibelns skildring, uppger Times of Israel.
-
Trend: Kraftig ökning av gudstro bland unga i Finland
62 procent av pojkarna som konfirmerar sig i Finland uppger att de tror på Gud. Det är en rekordhög siffra sett till de senaste åren. Även allt fler tjejer uppger att de tror på Gud – och trenden är numera tydligast i städerna.
-
Goda Nyheter nådde milstolpe – har delat ut sex miljoner biblar
Goda Nyheter (tidigare Gideoniterna) har nyligen passerat sex miljoner utdelade biblar i Sverige. Världen idag ringde upp Christina Johansson, direktor på föreningen, för att höra mer om milstolpen.
-
Franklin Graham predikade evangeliet i Etiopien – inför 400 000
Så många som 400 000 människor slöt upp när den amerikanska evangelisten Franklin Graham nyligen besökte Etiopien.– Jag finner inga ord, säger den etiopiske kyrkoledaren Dereje Jemberu.
-
Adaktussons attack på Bildt om Israel: ”Brist på omdöme”
Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt har de senaste åren allt oftare beskyllts för att hetsa mot Israel och även för att sprida antisemitism. Nu går tidigare KD-toppen Lars Adaktusson till verbal attack efter att Bildt förespråkat europeiska sanktioner mot Israel.
-
Upprepade attacker mot Tesla – Elon Musk anklagar vänstern
Flera våldsamma attacker mot mål med koppling till Tesla har utförts i USA. Bilmärkets ägare Elon Musk, som arbetar för president Donald Trump, anklagar politiska motståndare. FBI uppger i sin tur att det handlar om inhemsk terrorism.
-
Världen idags bok om Sveriges kristna arv nominerad till kulturkanon
Världen idags bok om Sveriges kristna arv är ett av de verk som hittills nominerats till den ”kulturkanon” som regeringen beslutat om. – Jag är naturligtvis mycket glad över att någon funnit det lämpligt att nominera boken, kommenterar författaren Kjell O Lejon.
-
Christopher Alam: ”Allt började med att jag vittnade på gatorna”
Han är den jordanske muslimen från Pakistan som blev frälst och sedan arbetade som studentevangelist i Uppsala. I år firar han 50 år i världsvid tjänst.Möt Christopher och Britta Alam, som nyligen mottog utmärkelsen Smith Wigglesworth Legacy Award.
-
Hur ser vardagen ut för Mellanösterns kristna?
Hur många kristna finns det i Mellanöstern i dag? Hur ser vardagen ut för denna grupp? Och hur har läget utvecklats över tid? Det är frågor som tas upp i veckans Hotspot. Gäster i programmet Peter Paulsson, generalsekreterare för den internationella människorättsorganisationen Open Doors, och Yusuf Aydin, riksdagsledamot och talesperson för kristna minoriteters rättigheter för Kristdemokraterna.
-
Oscarsvinnande film sågas i Israel: ”Förvränger verkligheten”
Dokumentären No other land har hyllats världen över och vann nyligen en Oscarstatyett. Men nu hörs allt fler kritiska röster som beskyller den för falsk historieskrivning, utelämnande av centrala fakta och anti-israelisk propaganda.
-
Sverige ska snabbrusta försvaret – kan kosta 300 miljarder
Det svenska försvaret ska snabbrustas i den största militära upprustningen sedan kalla kriget. Det ska ske med lån som beräknas kunna hamna på 300 miljarder kronor, enligt besked från regeringen.– Det brådskar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
-
Döljer SVT det verkliga hotet när svenska datorspelsungdomar pekas ut?
Är det svenska datorspelsungdomar som riskerar att radikaliseras enligt Säpo? Varför går Sverige från den ena extremen till den andra när det gäller försvaret? Och hur ska man se på rättegången mellan Daniel Alm och Pingst Västerås? Det är frågor som tas upp i det här avsnittet av Veckans nyheter. Sven Almkvist får även berätta ifall han skulle vilja vinna 1,25 miljarder och hur fasta påverkar den andliga kampen.
-
Kraftigt jordskalv i Sydostasien – tusentals befaras ha dött
En kraftig jordbävning med magnituden 7,7 har skakat Sydostasien. I Thailands huvudstad Bangkok har ett höghusbygge rasat. USA:s geologiska myndighet befarar tusentals dödsoffer, och farhågorna växer för konflikthärjade Myanmar där skalvet hade sitt centrum.
-
Disney Plus gör om svenskt ljudspår där bön till Gud felöversatts
En Världen idag-läsare uppmärksammade att en bön i en barnserie på Disney på originalspråket inleds med orden ”Käre himmelske fader”, men med svenskt tal lyder ”Kära högre makter”. När tidningen tar kontakt med Disney i Sverige tackar man för påpekandet och lovar nu att göra om i ljudspåret.
-
Regeringen går vidare med kärnkraftsplaner
Regeringen får vidare med planerna på att bygga ny kärnkraft i Sverige. Det ska ske genom flera hundra miljarder i statliga lån. Hushåll kan också få betala ”några femtiolappar mer i månaden”, enligt regeringen.
-
Falsterbo Horseshow backar – bryter med sponsor från arabemirat
Falsterbo Horse Show avslutar sitt omdiskuterade samarbete med Al Shira’aa Stables, meddelar man i ett pressmeddelande. Bakgrunden är den kritikstorm som kommit på grund av att sponsorn kommer från Förenade arabemiraten där det är brist på mänskliga rättigheter.
-
Utrikesministern besökte Jerusalem – Israel ser ”bättre Sverigerelation”
Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) har gjort en resa till Israel och de palestinska områdena, något hon både hyllas och kritiseras för. Hon besökte bland annat platser där hundratals civila dödades av Hamas 7 oktober. Under besöket träffade Malmer Stenergard Israels utrikesminister, som berömde Sveriges beslut att sluta finansiera Unrwa.
-
Ny bok om Jesus befäster hans anspråk och ger frimodiga vittnesbörd
-
Open Doors: Allt fler kristna iranier fängslas på grund av sin tro
Antalet kristna iranier som döms till fängelse på grund av sin tro har ökat kraftigt. Domarna har också blivit tuffare och de utdömda fängelsestraffen längre, uppger Open Doors.
-
Migrationsverket: Hon har inte kunnat visa att hennes tro är genuin
Migrationsverket anser inte att den iranska konvertiten Fariba Abbasi har några skyddsskäl för att få stanna i Sverige. De tror inte att hennes kristna tro är genuin.
-
Iransk kristen konvertit ska utvisas – systrarna får stanna
Tre systrar från Iran har konverterat från islam till kristendom. Två har fått uppehållstillstånd i Sverige, men den tredje ska utvisas.– Hennes liv är i fara om hon åker tillbaka till Iran, berättar den ena systern när Världen idag träffar dem i Göteborg.
-
Drev vårdbolag i Västra Götaland – misstänks för grova ekobrott
Flera vårdbolag i Västra Götalandsregionen misstänks ha drivits av personer som ägnat sig åt skattebrott och grov näringspenningstvätt. Nu häver regionen avtalet med tre vårdcentraler. Enligt Sveriges Radio har Ivo känt till uppgifterna länge.
-
Vad säger krigslagarna om kriget mellan Israel och Hamas?
-
Än en gång får vi arbeta tillsammans för Herren
-
Faderns givande är i nutid och pågående
-
Fel frågor och inga vinnare i Daniel Alm-målet
-
Själavården – ett viktigt komplement till förbönen
Fråga: När jag kom till tro var jag en brusten människa i stort behov av hjälp. Man var villig att ge mig mycket förbön i den församling jag kom till, och undervisade mig om en Gud som älskar mig och ger mig en ny identitet i Kristus. Däremot var man ovillig att se att jag bar på svåra sår som behövde bearbetas. Man bagatelliserade problemet och menade att jag ”hade Jesus nu, och då löser sig allt automatiskt”, och ”vi tittar inte på det svåra i onödan, utan sätter hellre på ett plåster”. Hur ser du på detta sätt att bemöta brustna människor i en församling?
-
Brittisk profil inspirerade på New Wine-dagar – vittnade om mirakler
Att vandra i Andens kraft med under och tecken var inslag i undervisningen vid New Wines ledardagar. Där gavs också råd till ledare för att undvika fallgropar, och under dagarna tog många tillfället att få förbön.
-
Ny kritik mot Göteborgs beslut att bojkotta varor från Israel
Stadsrevisionen i Göteborg sågar vänsterstyrets tidigare beslut om bojkott mot Israel. Därmed sällar sig revisionen till skaran av kritiker som menar att detta utrikespolitiska utspel var en tydlig överträdelse från kommunpolitikernas sida.
-
Polisen: Hittar inget motiv till massmordet i Örebro
Polisen har inte kunnat hitta något motiv till massmordet i Örebro. Det meddelar utredningsledaren Kristoffer Zickbauer till P4 Örebro.
-
Barnkörläger firar 50 år med 750 barn och konsert
Svenska alliansmissionens ungdom (SAU) har arrangerat barnkörläger sedan 1970-talet. I år är det 50 år sedan starten. Det uppmärksammas genom en stor barnkörfest på Elmia i Jönköping den 30 mars, med närmare 750 barn och ledare från åtta olika läger i församlingar runt om i Småland.
-
Prolife-aktörer och bedjare samlades i Rättvik – för att be för ofödda barn
Församlingar måste tydligare förkunna vad Bibeln säger om ofödda liv. Det var en av utgångspunkterna när kristna samlades i Rättvik för att be kring abort. – Om inte pastorer, präster och ledare säger sanningen, vem i samhället ska då säga sanningen? frågar sig initiativtagaren Bengt Nordström.
-
Prins Carl Philip på plats när By Grace firade 30 år
Gospelkören By Grace firade i helgen milstolpen 30 år med dubbla konserter och fullsatta läktare på Stockholms konserthus. Medverkade gjorde bland andra Carola Häggkvist och Samuel Ljungblahd, och bland åhörarna fanns kungligheter.
-
Stort intresse när Daniel Alm och Västerås Pingst möttes i rätten
Under måndagen avslutades den välbesökta och stundtals mycket känslosamma rättegången i Västmanlands tingsrätt i arbetstvisten mellan tidigare pastorn och pingstledaren Daniel Alm och Västerås pingstförsamling. Dom väntas den 7 april.
-
Svensk friidrottare: Biologisk man tog min mästerskapstitel
Under sin tid på college gjorde den svenska friidrottaren Minna Svärd ett topplopp på 400 meter häck, men blev utklassad av en transperson. Svärd väljer nu att höja sin röst mot biologiska män inom damidrott. – Det är dags för oss att säga ifrån, säger hon.
-
Krigsplaner i USA läckte – journalist bjöds in till gruppchatt
Vita huset har bekräftat att en amerikansk journalist av misstag lades till i en gruppchat där USA:s försvarsminister Pete Hegseth och andra regeringstoppar diskuterade krigsplaner. Presidenten sägs inte vara glad och en inblandad pekas ut som personen som klantade till det.
-
Biopremiär för Bonhoeffer – talar rakt in i vår tid
-
Hög igenkänningsfaktor i naken skildring om att mogna i tro
-
Kvinnor ger mest till välgörenhet
De senaste åren har en allt mindre andel män gett pengar till ideella organisationer medan kvinnors givande fortsätter, enligt en undersökning.
-
Nu återvänder tranorna från sydligare breddgrader
I dag är det trandagen. Tranan är en av de tidiga vårfåglarna och dess ankomst signalerar att våren är här.– Det är ett häftigt skådespel att få se denna enorma mängd stora fåglar, säger Niklas Aronsson, redaktör på Vår fågelvärld, till Världen idag.
-
Enkät: Vilken är din favoritfågel?
Det finns många sorters fåglar; de som sjunger vackert, de som gillar att vistas i vatten, andra som bor i träd och vissa som associeras med risk för attack (ja, det handlar om fiskmåsen). Men vilken är folks favoritfågel? Det har Världen idag försökt ta reda på genom att fråga runt på stan.