Senaste nytt
-
Kyrka kan säljas till muslimska föreningar – nu pausas försäljningen
EFS-ägda Västrabokyrkan i Växjö är ute till försäljning. Men nu har försäljningen pausats då de två högsta buden kommer från muslimska föreningar – något som EFS-föreningen och pastoratet ser olika på.
-
Frigiven gisslan: ”Trodde jag skulle dö i Gaza”
Under de hundratals dagar då de var fångna i Gaza hölls de mestadels under jord. Det berättar de unga kvinnor som tagits som gisslan av Hamas och släpptes i söndags. – Jag trodde inte att jag skulle komma tillbaka, uppges en av dem säga.
-
Halvsnödagen var riktlinje för att få djurfodret att räcka
Enligt bondepraktikan ska hälften av snön för säsongen ha fallit på lördag. Men egentligen skulle den redan ha ägt rum, enligt klimatolog Magnus Joelsson. – Vi ser att halvsnödagen – den dag då hälften av snön för säsongen har fallit – infaller i mitten av januari med stora variationer från år till år, säger han till Världen idag.
-
Enkät: I vilket land skulle du helst vilja bo med tanke på väder?
Sverige är det nionde kallaste landet i världen. Om folk skulle få välja att leva i vilket väder de ville – vilket land skulle de då välja? Det har Världen idag försökt ta reda på genom att fråga runt på stan.
-
Trumps återkomst mottogs med glädje, hoppfullhet och oro
Flera världsledare har gratulerat Donald Trump och kommenterat dennes återinträde i Vita huset med ord fulla av hopp. Men inom Sveriges regering oroar man sig för Trumps ageranden på två områden.
-
Trump tog flera snabba beslut – lämnar klimatavtal och skrotar woke
Donald Trump hann inte mer än börja på sitt nygamla jobb innan han rivit upp 78 av sin företrädare Joe Bidens beslut samt undertecknat en rad nya beslut. Här är några av de mest omtalade.
-
Jesus är både offerlamm och kungars kung
Tre tjänster i det gamla förbundet smordes med olja - profeten, prästen och kungen. Alla tre pekar på Jesus, ”den Smorde”. Här är andra delen av serien, där Henrik Steen, bibellärare och författare, ger oss en fördjupad förståelse av Jesus – Messias.
-
En bok som alla i dag borde läsa
-
Trump svors in som USA:s 47:e president – omgiven av kristna profiler
Flera kristna företrädare, bland andra evangelisten Franklin Graham, närvarade när Donald Trump för andra gången tillträdde ämbetet som USA:s president. Under sitt installationstal nämnde Trump Gud vid flera tillfällen.– Vi ska inte glömma vår Gud, sade han.
-
Så få steg behövs för att må bättre
Runt 5 000 steg om dagen kan räcka för att hålla depressiva symtom borta. Till och med att bara öka antalet steg med 1 000, har en positiv effekt. Men ju fler steg, desto bättre, enligt ny forskning.
-
Anklagade Israel för att ha dödande i sina gener – frias
I samband med en propalestinsk sammankomst i Malmö påstod en talare att ”det ligger i staten Israels gener att döda” och blev polisanmäld. Nyligen avskrev en åklagare misstanken om brott, vilket flera sakkunniga är kritiska till.
-
Trump 2.0 är i boxningsringen – mot många utmaningar
-
Ett bittert men nödvändigt gisslanavtal
-
Tankar om ett lyckligare liv 2025
-
Toledano Åsbrink gör Sverigeturné – ska berätta om Israels ageranden
Israelguiden och skribenten Christina Toledano Åsbrink märker av ett stort behov av ökad kunskap om situationen i Mellanöstern. Just nu befinner hon sig i Sverige för att föreläsa om vad Israel gör och inte gör samt varför hon applåderar regeringens beslut att stoppa bidragen till FN-organet Unrwa.
-
Svensk medborgare misstänkt för brutalt terrorbrott
En jordansk pilot blev nedskjuten, tillfångatagen och bränd till döds. Nu har en svensk medborgare begärts häktad för att ha medverkat i händelsen. Mannen har tidigare dömts för inblandning i terrordåden i Paris 2015 och Bryssel 2016.
-
Kritiker till avtalet: ”Det finns tyvärr ingen fred att uppnå med Hamas”
En tidigare IDF-topp, en avgående israelisk minister samt en KD-topp återfinns bland kritikerna till det nya avtalet mellan Israel och Hamas. Deras argument är att ingen fred kan uppnås med denna terroristorganisation. Göran Duveskog, som lett 150 resor till Israel, hoppas dock att en period av lugn ska infinna sig i regionen.
-
Johan Sundeen avliden – viktig kristen samhällsröst har tystnat
-
Regeringen luckrar upp strandskyddet
Det ska bli lättare att bygga nära vatten. Det vill Tidöpartierna, som nu tänker luckra upp strandskyddet. Kritiker menar att ändringen är en inskränkning i allemansrätten och slår mot miljö och natur. – Nu reformerar vi strandskyddet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vid en pressträff.
-
Glädje i Israel – tre unga kvinnor friades från Hamas fångenskap
Glädjen var stor i Israel när tre ur Hamas gisslan, tre kvinnor, släpptes och återvände hem, enligt det nya avtalet om vapenvila. ”Jag har återvänt till mitt älskade liv”, skriver en av de frisläppta, Emily Damari, på Instagram, efter återföreningen med anhöriga.
-
Mel Gibson bekräftar uppföljare till Passion of the Christ: ”Rätt tid”
Nästa år kan inspelningarna av Passion of the Christ 2 starta, avslöjar filmskaparen Mel Gibson. Filmen ska handla om Jesu uppståndelse och vägen till den sista lärjungens död, men arbetet med filmen är enligt Gibson själv ”massivt”.
-
Beslut i USA: Biologiska män ska stoppas från kvinnoidrott i skolor
Ett lagförslag om att stoppa biologiska män i kvinnoidrotten ser ut att bli verklighet i USA, efter att förslaget godkänts av representanthuset.– Det här är sunt förnuft, menar talmannen Mike Johnson.
-
Israelisk startup ska skydda från bränder – inspireras av missilförsvar
Med inspiration från det israeliska luftförsvarssystemet Iron dome har en israelisk start-up designat ett system som ska skjuta upp brandskyddsmedel – för att stoppa skogsbränder. Nu ska systemet snart testas för första gången.
-
Fler nyfödda överlever med hjälp av nya rutiner
Andelen barn som dör i magen eller i samband med förlossning efter graviditetsvecka 41 i Sverige har minskat med 47 procent på kort tid. Förklaringen ligger i bättre övervakning och att fler förlossningar sätts i gång än tidigare.
-
Gick över 6 400 mil med träkors – nu har världsrekordinnehavare avlidit
Sedan 1969 har Arthur Blessitt gått otaliga korsvandringar världen över och innehar världsrekordet i Guinness världsrekordbok som den person som gått den längsta pilgrimsvandringen. Nu har Blessitt avlidit, 84 år gammal.
-
I dag uppmärksammas en av världens mest kända björnar
Den 18 januari är det internationella Nalle Puh-dagen. Den första boken publicerades år 1926 och har sålts i över 20 miljoner exemplar. – Böckerna handlar i grunden om något väsentligt för oss människor, nämligen vänskap, säger Pernilla Ragnarsson, bibliotekarie på Kristianstads stadsbibliotek, till Världen idag.
-
Enkät: Vilken av karaktärerna i Nalle Puh tycker du bäst om?
Karaktärerna i Nalle Puh har sina unika personligheter. Ior är sävlig och omtänksam, Tiger är intensiv och gladlynt och Nalle Puh kan inte få nog av vila och honung. Men vem tycker folk om mest? Det har Världen idag försökt ta reda på genom att fråga folk på stan.
-
Igelkott med huggtänder – en av flera nya upptäckta djurarter
En igelkott utan taggar – men med huggtänder. En huggorm som tycks ha ögonfransar och en krokodilsalamander. Det är några av de över 200 nya arter som har upptäckts längs Mekongfloden det senaste året.
-
Studenter i Lund döljer sin judiska identitet: ”Känns otryggt”
De döljer sina Davidsstjärnor och spanar efter faror när de går på gatorna. Studenter i Lund vittnar om hur de numer döljer sin judiska identitet – av rädsla.– Det känns inte tryggt, säger en av dem till studenttidningen Lundagård.
-
Curt Johansson valde Jesus framför Främlingslegionen
Som 15-åring rymde han för att ta värvning i franska Främlingslegionen. Men Gud hade en annan plan för Curt Johansson. I dag, efter sextio år i tjänst, kan ”bondpojken från Småland” räkna 6 000 församlingar i sitt kölvatten. – Detta har hänt inte genom människors styrka, utan genom den helige Ande, understryker Curt.
-
Mileis Argentina – en modell för ett trött Europa?
I Argentina pågår en dramatisk omvandling av den ekonomiska modellen som landet byggt på i snart 100 år. Modellen är inte alltför olik den vi själva byggt i Sverige och Europa, med växande byråkrati, populistiska vallöften och en svällande statsapparat. Argentina verkar ha kommit till vägs ände och har nu gett chansen till en outsider, Javier Milei, en tidigare professor i nationalekonomi, som vill skära i statens utgifter och uppgifter med motorsåg. Om han lyckas vända på Argentinas situation kommer landet kunna bli modell för hur man revitaliserar trötta ekonomier som exempelvis Europas. Detta handlar samtalet om i veckans Hotspot. Gäst i programmet är Rutger Brattström, projektledare inom internationell marknadsekonomi på Timbro, som nyligen har gett ut en rapport om Mileis reformer i Argentina.
-
Orbán till EU: Slopa sanktionerna mot Ryssland
Ungerns premiärminister Viktor Orbán uppmanar EU att skrota sin ”sanktionsregim”. gentemot Ryssland. – Det är dags att kasta ut sanktionerna genom fönstret och skapa en sanktionsfri relation med Ryssland, säger Orbán i statlig ungersk radio.
-
KD öppnar för att sitta i regering med SD
Kristdemokraterna har formulerat om en skrivelse som hindrar ett samarbete med SD och V i regering. – Vi har formulerat om det stycket, säger biträdande partisekreteraren Erik Nilsson (KD) till TT.
-
Första ja till vapenvila – flera gisslan väntas bli fria på söndag
Israels säkerhetskabinett har godkänt avtalet om vapenvila i Gaza, meddelar premiärministerns kansli. Inom kort möts regeringen för att ge sitt godkännande. Vapenvilan och frisläppandet av en första grupp gisslan ser därmed ut att bli verklighet på söndag.
-
Var är pk-medierna när Biden försökt skrika Facebook till tystnad?
Bidrog Donald Trump till avtalet om vapenvila? Varför är det så tyst om censuren på Facebook? Har TT kvar sin trovärdighet efter ställningstagandet i känsliga frågor? Och har Guldbaggegalan blivit en tillställning för vänstereliten? Det är frågor som diskuteras i det här avsnittet av Veckans nyheter. Även Trumps Grönlandsplaner och det judiska året 5785 tas upp.
-
Israels ambassadör: ”Gisslan byts mot terrorister”
Hela Israel är på spänn inför den första fasen av den gisslanöverenskommelse som nu har förhandlats fram. Även Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör i Sverige, håller andan. – Om allt går igenom kommer nu en första fas av en gisslanuppgörelse att ske. Den innebär att ett antal ur gisslan friges i utbyte mot terrorister med blod på sina händer, säger han till Världen idag.
-
Anmälningar strömmar in efter tv-tal där Israel beskylldes för folkmord
I sitt tacktal under SVT-sända Guldbaggegalan anklagade regissören Levan Akin Israel för att begå folkmord i Gaza. Nu strömmar anmälningar in till Mediemyndigheten från tittare som menar att SVT brutit mot kanalens krav på saklighet och opartiskhet.
-
Agnes Wold om ungas könsbyten: ”Vården har skapat detta”
Det är den fria offentliga vården som är orsaken till ”epidemin” av unga som vill göra könsbyte. Det säger läkaren och professorn Agnes Wold i Världen idags program Hotspot.– Hade vi haft det som förr, att man var tvungen att vara minst 18 innan man kunde börja fundera på det här, då hade inte problemet funnits, menar hon.
-
Biden höll avskedstal – varnade för amerikanska oligarker
USA:s avgående president Joe Biden varnade för maktkoncentration och amerikanska, superrika oligarker i sitt avskedstal tal till nationen. – Vi ser en mycket farlig koncentration av makt i ett fåtal ultrarikas händer, hävdade Biden och varnade för följderna om det maktmissbruket tillåts.
-
En vädjan om att vi fördjupar oss i Bibeln
-
Oviss väntan för anhöriga till gisslan efter avtalet: ”Det är otäckt”
Efter avtalet om vapenvila mellan Israel och Hamas ska 33 gisslantagna israeler släppas i ett första steg – men för många anhöriga väntar nu en oviss väntan.
-
Vapenvila klar i Gaza – men Hamas uppges vilja backa
33 ur gisslan ska släppas, liksom minst 2 000 palestinska fångar och vapnen ska läggas ned i åtminstone sex veckor. Det är huvudpunkterna i Israel och Hamas överenskommelse om vapenvila i Gaza. Men under natten mot torsdagen kom uppgifter om att Hamas försöker backa från delar av avtalet.
-
Populär bibelapp slog rekord i antalet nedladdningar
Nära 800 000 nedladdningar – på ett dygn. Den populära bibelappen Youversion vittnar om hur många nya läsare hittar till Bibeln, inte minst i Afrika och Mellanöstern.
-
Linnéakyrkan vill se ett förvandlat Göteborg
Linnéakyrkan i Göteborg har gatuevangelisation varje vecka där de möter många människor, de ger stort utrymme för bön och tillbedjan och har ett växande ungdomsarbete. Dessutom får de se människor komma till tro.– Det känns verkligen som om något är på gång i församlingen, säger Emmanuel Azuru som är en av ledarna i församlingen.
-
Streamingjätte lyfter fram kristen artist – som vittnar om Guds sanning
När streamingjätten Pandora utser tio artister att hålla ögonen på under 2025 så är den kristna debutanten Megan Woods ett av namnen. Detta tack vare en succéartad debutsingel – om hur vi är skapta till Guds perfekta avbild.
-
Sanningen i Guds ord har gjort Daniel fri från ockultism
Ett liv fyllt av droger och andligt sökande ledde till kaos och förvirring för Daniel Savefors. Han sökte efter befrielse hos medier och shamaner, men det var först när han tog emot Jesus och fick hjälp i själavård som friheten kom.
-
Att Jesus ”trendar” 2025 är ett graviditetsbesked
-
Ditt namn står på inbjudan
-
Team fick se Gud förvandla liv i Rumänien
-
Problematiskt när TT sluter upp bakom abort i grundlag