Reportage

Ninnis kroppkakor lockar på Öland

Sedan dryga 30 år tillbaka bedriver Eva ”Ninni” Petersson tillverkning av kroppkakor vid sidan av sitt jordbruk. Foto: A C F – Stockholm
Klassiska öländska kroppkakor ska avnjutas nytillverkade med riktig grädde och lite lingonsylt. Rätt måltidsdryck är kall mjölk. Foto: A C F – Stockholm
Upp till nio personer rullar kroppkakor för hand i köket. De kokas en timme i stora kastruller. Foto: A C F – Stockholm
Helen och Bo Adolfsson från Kalmar äter kroppkakor tillsammans med sonen Fredrik från Stockholm. Foto: A C F – Stockholm
Foto: A C F – Stockholm
Smeten tillagas på riven potatis och lök. Foto: A C F – Stockholm
Utöver potatis odlar Ninni även spannmål till grisarna, och dryga kilometern bort har hon äggproduktion som säljs av lokala handlare. Foto: A C F – Stockholm
Foto: A C F – Stockholm

På Ninnis Kroppkaksbod kommer gäster för att äta precis nytillverkade kroppkakor enligt klassiskt recept från ön. Råvarorna kommer från egen odling och uppfödning.

Publicerad Senast uppdaterad

Hon lever sin dröm, Eva ”Ninni” Petersson. På Norra Öland driver hon sedan dryga 30 år tillbaka tillverkning av kroppkakor vid sidan av sitt jordbruk. En maträtt som är vanlig i Småland, Blekinge och på Gotland, men kanske tydligast förknippas med just Öland.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS