Reportage

Familjen som gav oss julmusten

Ingenjör Harry Roberts med familj, hustrun Maria Hilda Seppänen Wilhelmsdotter Roberts, och de två äldsta barnen, Lennart och Aini. Bilden kan vara tagen kring tiden för Harrys dop. Foto: Eric Sjöqvist, Örebro Stadsarkiv
Bodil Arvinder Foto: Lina Hagström
ÖPRs damhandbollslag i segeryra 1960 firar med Champis. Foto: Örebro Stadsarkiv
AB Roberts tillverkar extrakt till i princip alla julmustssorter på marknaden. Foto: Lina Hagström
AB Roberts lokaler i Örnsro. På taket syns även den välkända produkten Champis. Foto: Lina Hagström
Under Harry Roberts tid som vd, från 1932 till sin död 1949, huserade man i dessa centrala lokaler på Vasagatan 13. Men på femtiotalet uppfördes den nya fabriken i området Örnso. Huset på bilden kallas "Robertsska huset" och är numera q-märkt. Foto: Lina Hagström
Robert Roberts Foto: Johan Hagstrom

I Örnsro, Närke, tillverkas extraktet till det som nog kan klassas som Sveriges nationaljuldryck – julmusten. Men receptet är och kommer även att förbli en hemlighet, lovar det drygt hundraåriga familjeföretaget.

Publicerad Senast uppdaterad

Så snart jag kliver ur bilen utanför AB Roberts lokaler i Örnsro i Örebro anas en svag doft av julmust. Detta har sin naturliga förklaring: I princip allt extrakt som blir till julmust hos de olika bryggerierna i hela Sverige tillverkas just här.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS