Ledare

Statsministern borde lyssna mer på forskare än aktivister i transfrågan

STOCKHOLM, SVERIGE 20240304Statsminister Ulf Kristersson (M), näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under pressträff om vårändringsbudgeten.Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080
Det står idag klart att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som enda partier är motståndare till detta kontroversiella lagförslag. Men hos Moderaterna råder stenhård partipiska trots att en förkrossad majoritet av partiets ledamöter vill låta experternas varningar råda.
Publicerad Senast uppdaterad

Det pågår en märklig kamp i riksdagen just nu när det gäller förslaget om en ny könstillhörighetslag som väntas komma upp till omröstning i mitten av april.

Kampen gäller med vilken frihet de olika riksdagsledamöterna ska få rösta i denna viktiga fråga. Är det partipiskan som ska råda eller ska de enskilda ledamöternas egna övertygelser få utslag i omröstningen?

Det står i dag klart att Krist­­demo­kraterna och Sverige­demo­kraterna som enda partier är motståndare till detta kontroversiella lagförslag. Men hos Moderaterna råder stenhård partipiska trots att det enligt Världen idags uppgifter är en förkrossande majoritet av partiets ledamöter som vill låta experternas varningar råda.

Världen idag erfar att skälet till detta är att statsminister Ulf Kristersson har gett ett löfte till Liberalernas partiledare Johan Perhrson i samband med regerings­bildningen. I social­utskottet har M och L drivit frågan med stöd från vänsteroppositionen.

Vad handlar då denna fråga om och vad säger experterna? Förslaget innebär att kraftigt förenkla bytet av juridiskt kön och att sänka åldersgränsen till 16 år. Bland annat ska läkarnas roll reduceras och barnets själv­identifikation bli vägledande.

Kritiken mot en alltmer osund utveckling inom transvården, där starka lobbygrupper som RFSL och ideologisk aktivism fått väga tyngre än vetenskap och omsorg, har ökat. Varnings­rösterna är många och tunga.

SVT:s Uppdrag Gransknings serie häromåret om transvårdens experimenterade med könsförvirrade ungdomar – som behandlades med irreversibla kirurgiska ingrepp och pubertets­blockerande mediciner – fick enormt genomslag och ledde till att de värsta galenskaperna stoppades.

Men, frågorna kvarstår. Hur kan det komma sig att en organisation som RFSL kan få ett sådant genomslag med ovetenskapliga åsikter? Varför pumpas miljontals skattepengar in till denna extrema organisation vars translobbande budskap är att barn under 18 år själva ska få bestämma om oåterkallelig könskirurgi och hormon­behandling?

Många moderata väljare i landet funderar nog på hur det kan komma sig att det egna partiet valt en så ultra­liberal linje i sexual­politiska frågor

Världen idag har i flera artiklar granskat detta pengaregn över RFSL och deras pseudo­vetenskapliga hbtq-certifiering av skolor, sjukhus och kommunala instanser.

Det måste anses anmärkningsvärt att en moderat statsminister väljer att böja sig för en aktivistisk linje utan vetenskapligt stöd i en fråga som berör unga människors liv. Och att dessutom påtvinga andra att rösta mot både samvete och bättre vetande.

Psykiatriprofessorn Mikael Landén, en av Sveriges främsta experter på området, kritiserar starkt förslaget till ny köns­tillhörighetslag i en krönika i Göteborgs-Posten: ”Övertygelsen att kön är en individuell upplevelse – och att det står varje människa fritt att välja kön – stämmer inte med verkligheten (…) Köns­ideologin är därför en olämplig grund att stå på när lagar ska stiftas”. Men RFSL:s pseudovetenskapliga åsikt väger tyngre för statsministern.

Den svenska professorn Agnes Wold stämmer in i kritiken mot RFSL på detta område där hon på X (tidigare Twitter) kommenterar att RFSL lobbat för ”extremt låga åldersgränser för kirurgi”.

Många moderata väljare i landet funderar nog på hur det kan komma sig att det egna partiet valt en så ultraliberal linje i sexual­politiska frågor. Här visar KD och SD sundhet och ryggrad.

Glädjande nog har S-profilen Annika Strandhäll, som också är ordförande för partiets kvinnoförbund, visat styrka när hon trots intern kritik håller fast vid att gränsen på 18 år vid könsbyte bör ligga fast.

Efterlyses: Fler politiker med sunt förnuft och ryggrad.

Powered by Labrador CMS