Ledarkommentar

Nederländsk politisk jordbävning

Geert Wilders (mitten), ledare för Frihetspartiet (PVV), jublar efter att partiet vunnit en jordskredsseger i onsdagens holländska parlamentsval.
Publicerad Senast uppdaterad

Utfallet i parlamentsvalet i Nederländerna under onsdagen beskrivs som ett av de mest omtumlande och dramatiska under efterkrigstiden.

Det islam- och invandrarkritiska Frihetspartiet (PVV) ökade med hela 20 mandat av parlamentets totalt 150. För första gången i ett västeuropeiskt val blev därmed ett parti med denna inriktning största politiska rörelse.

Lika överväldigande framgångar noterade det nystartade Nytt socialt kontrakt (NSC), ett värdekonservativt och invandrarkritiskt parti startat av en avhoppad mångårig kristdemokratisk katolsk parlamentsledamot.

Stora förlorare är de två liberala regeringspartierna, högerinriktade VVD och vänsterlibertarianska D66, tillsammans med koalitionspartners från kristet värdekonservativa Kristdemokratiska appellen (CDA) och Kristna unionen (CU). 

Bland de tre partierna på tydlig kristen värdegrund är det endast Reformerta statspartiet (SGP), som håller ställningarna – i huvudsak därför att de inte ingått i den djupt impopulära regeringen.

Att CDA halveras och hamnar under fyra procent innebär en historiskt låg nivå, utan motstycke, för det tidigare så stora kristdemokratiska partiet; på 1980-talet hade de var tredje nederländare bakom sig. 

Vad vi ser i detta tättbefolkade land kan mycket väl förebåda politiska jordbävningar i EU-valet i juni nästa år i många fler europeiska länder.

Powered by Labrador CMS