Ledarkommentar

Irlands folk är för familj och äktenskap

Det blev ett svidande bakslag för irländska parlamentet i folkomröstningen om familjens roll.
Publicerad Senast uppdaterad

Inte kan väl den irländska republikens ord från författningen 1937 få stå kvar om att familjen baseras på äktenskapet och att samhället inte ska tvinga bort kvinnor och mödrar av ekonomiska skäl från sina plikter i hemmet?

Ja, så resonerade samtliga irländska partier i parlamentet, utom det minsta med en enda ledamot.

När väl medborgarna ställdes inför frågorna i folkomröstningen förra veckan påminde dock kyrkorna om att ingen vinner på att devalvera äktenskapets ställning, och dessutom att begreppet ”varaktiga relationer”, som föreslogs, kunde öppna upp för månggifte.

Feministiska vänster­grupper reagerade dessutom över att kvinnans viktiga roll för hem och familj nu skulle avlägsnas – till förmån för skrivningar som kunde tolkas som att lönearbete och att tjäna pengar är vad livet går ut på, även när barnen är små.

Resultatet sade allt: 68 procent av de röstande (med ett valdeltagande på runt 40 procent) avvisade tanken på att ta bort ur författningen orden om att familjen bygger äktenskapet, och 74 procent sade nej till att avlägsna kvinnans och moderns särskilda roll.

De irländska partierna fick sig en rejäl och svidande läxa. Underskatta inte befolkningens känsla för och kyrkornas råd om vad som är ett samhälles stabila grund.

Powered by Labrador CMS