Ledare

Ingen kultur kan byggas på ett vakuum

Strax innan nyår skrev rapparen Zuby (t v) på plattformen X att han tror att västvärlden verkligen är illa ute om vi skulle förlora kristendomen, varpå Elon Musk (t h), ägare av plattformen, svarade: ”Jag tror att du antagligen har rätt.”
Publicerad Senast uppdaterad

Veckan före jul fick danska Museum Østjylland en tidig julklapp. Med hjälp av metalldetektor hittades ett mycket gammalt krucifix, daterat till 1100-talet, alltså från en tid när kristen tro var relativt ung i Skandinavien.

Bilden av den korsfäste Jesus beskrivs som typisk för den tidiga medeltiden: Jesus är framställd som den segrande Kristus, som med fasthet möter betraktarens blick. Det till skillnad mot många av bilderna av den lidande Jesus, med hängande huvud, som sedan kom att dominera bilderna under senmedeltiden.

Två dagar före nyår skrev den engelske rapparen Zuby på X: ”Jag tror inte att jag någonsin har sagt detta offentligt och direkt, men jag tror att västvärlden verkligen är illa ute om vi förlorar kristendomen.”

Ruby använde två bilder för att illustrera vad han menar.

Den första bilden kommer från byggvärlden, med kristen tro som grunden för vår kultur. Precis som en byggnad är beroende av en stabil grund för att inte störtas över ända så är också kulturen beroende av vad den bottnar i. Om grunden försvagas finns det fiender, innanför och utanför byggnaden, som gärna ödelägger den.

Den andra bilden kommer från medicinens värld. Kristen tro är som ett immunförsvar som skapat en form av kulturell flockimmunitet mot kaos och sönderfall, som gynnar och skyddar också den som inte delar den kristna tron.

Zubys inlägg har uppmärksammats främst på grund av en av kommentarerna: ”Jag tror att du antagligen har rätt.” Orden skrevs av Elon Musk, grundare av bland annat bilföretaget Tesla och en av världens rikaste människor, samt ägare av just den sociala plattformen X.

För kulturen är frågan om våra kristna rötter avgörande.

Mörka moln möter oss, från många håll, inför 2024. För kulturen är frågan om våra kristna rötter avgörande. Ingen bestående kultur kan skapas i ett vakuum. Sekulariseringen har främst utgått från kritik av den kristna tron, men har inte erbjudit något hållbart alternativ, vilket gradvis blivit uppenbart för allt fler.

För kyrkan är bilden av den segerrike Kristus, illustrerat av det nästan tusen år gamla krucifixet från Jylland, avgörande. Visst tornar mörka moln upp sig, men i evangeliet om Jesus finns det ett hopp som kulturell nedgång, krig och katastrofer aldrig kan göra om intet.

I första kapitlet Lukas evangelium står orden i Sakarias lovsång: ”Så ska en soluppgång från höjden besöka oss, för att lysa över dem som sitter i mörker och dödsskugga och styra våra fötter in på fridens väg” (v 78–79).

Över all framtid står detta löfte: En soluppgång från höjden över dem som är i mörkret.

Powered by Labrador CMS