Gästledare

Hög tid att kristen tro välkomnas som lösning på samhälls­problem

Låt oss befria dagens ungdomar från tidigare generationers sekulära bojor, som effektivt leder människan in i en ytlig livsåskådning med destruktiva följder, skriver gästledarskribenten.
Publicerad Senast uppdaterad

Dagens Nyheter rapporterade nyligen att intresset bland ungdomar att konfirmera sig har ökat betydligt, något som framför allt märks i större städer. I artikeln går det att läsa att Svenska kyrkan märker av en ökad andlig längtan hos ungdomar. Denna längtan tror man bottnar i behovet av att finna en trygg tillvaro i en stökig värld. 

Konfirmanden William beskriver vidare hur han fick en upplevelse av Jesus som elvaåring och att han inte längre vill vara den person han var innan han blev kristen. Tidigare hade han, enligt egen utsago, betett sig dåligt och ofta varit i slagsmål men nu är det mer ”peace” (frid). William tror att livet har en mening – Jesus – och att man ska följa hans instruktioner. 

Frågan är hur många av dagens ungdomar som tror att deras liv har en mening. Den sekulära världsbilden, som under decennier har varit tongivande i det svenska samhället, har inte varit till någon hjälp i att besvara frågan om livets mening. Detta har lett till en mycket ytligt reflektion kring människans existens, där det i dag är vanligt att höra att ”livet går ut på att ha roligt”. 

Om livet enbart går ut på att ha roligt blir varken läxor, jobb eller ansvarsuppgifter något som prioriteras. Snabba kickar, pengar och relationer ses som mer lockande och passande i strävan efter tillfällig glädje. 

Mycket av dagens misär i ungdomsgenerationen, med våld, droger och kriminalitet, skulle ha kunnat undvikas om det uppväxande släktet hade haft något annat och större att leva för än jagandet efter kortvariga rus.

Den sekulära världsbilden, som under decennier har varit tongivande i det svenska samhället, har inte varit till någon hjälp i att besvara frågan om livets mening.

Tänk om fler ungdomar skulle komma till samma insikt som William? Då skulle vi kanske slippa läsa nyheter om ungdomar som förnedringsrånar varandra. Svenska skolor skulle inte behöva hålla kurser i hur man ska agera vid en potentiell skolskjutning. Inte heller skulle vi behöva förfasas över tonåringar som fastnar i drogträsket. 

Om man i sitt hjärta tror att livet handlar om Jesus och att följa hans instruktioner blir det väldigt svårt att syssla med förnedringsrån, skjutvåld eller narkotika. Jesu fotspår går i en helt annan riktning. 

Det vore på sin plats att den kristna tron på nytt välkomnades i Sverige som en del av lösningen på samhällets långtgående problematik. Denna tro har välsignat det svenska folket tidigare och den kan göra det igen. 

Låt oss befria dagens ungdomar från tidigare generationers sekulära bojor, som effektivt leder människan in i en ytlig livsåskådning med destruktiva följder. Låt oss i stället erbjuda dem en annan vision för tillvaron, där livet handlar om Jesus och om att följa hans instruktioner.

Powered by Labrador CMS