Ledare
Historia och språk är integrationens nycklar
Sedan starten den 5 november i år har nu SVT:s stora dokumentärserie ”Historien om Sverige” släppt fem timslånga avsnitt, av totalt tio. Serien är en imponerande storsatsning där 1 500 statister medverkar under ledning av många historiker och arkeologer. SVT:s vällovliga syfte med serien är att väcka ett större intresse för Sveriges historia och inspirera tittarna att söka fördjupande kunskaper på eget håll.
Även om serien möts av viss kritik, bland annat att man i urvalet försummat det norrländska perspektivet, måste man applådera detta enorma projekt. Kokar man ner 15 000 års historia blir det mesta beskuret.
Vad är då Sverige? Vad är ”svenskt”? Vad håller en nation samman?
Flera av dessa frågor är enkla att besvara. Nationens gränser är i dag tydligt dragna, processen runt svenskt medborgarskap fastslagen och inför Sveriges rikes lag är alla medborgare – med undantag av kungen – lika.
Men för att skapa en gemensam nation, en sammanhållen befolkning, krävs mer än att bara vara ägare av ett svenskt pass. Trots allt tal om vikten av integration är Sverige i dag en splittrad nation, där en stor del av befolkning lever i någon form av kulturellt utanförskap.
Det handlar inte om hudfärg och dna – endast tio procent av svenskarna i dag har dna från vikingarna – och historien om Sverige visar ett ständigt inflöde från olika folkgrupper.
Det som gör Sverige unikt är snarare dess historia och språk. Utifrån denna historia har vissa gemensamma seder och bruk vuxit fram, byggda på igenkännande trosföreställningar och sammanhållande högtider.
Det är omöjligt att förstå Sverige utan vetskap om hur stor del kyrkan, och de kristna högtiderna, har spelat i svenskarnas historia. Den nu pågående jultraditionen med adventsgudstjänster, julpsalmer och firande av Jesusbarnet är en sammanhållande tradition för många svenskar oavsett individuell trosnivå.
Det är omöjligt att förstå Sverige utan vetskap om hur stor del kyrkan, och de kristna högtiderna, har spelat i svenskarnas historia
Men hur ska man integrera alla de människor, kanske en miljon, som inte delar denna kulturhistoria och som inte vill fira kristna högtider? För många med muslimsk bakgrund, och därmed bärare av en annan världsbild och trossystem, är dessa traditioner främmande.
Det går naturligtvis inte att påtvinga människor en viss kultur eller en viss trosuppfattning, men vi måste orka tänka djupare på frågan vad vi egentligen menar med att integrera. Vad ska dessa nya medborgare integreras i?
För dem som drömmer om ett islamiskt kalifat i stället för Sveriges bästa kommer integrationen aldrig att fungera. Eld och vatten går inte att förena.
Språk och historia är huvudnycklar till att integreras i en nation. Utan historia kan Sverige inte förstås, och därför är SVT:s nya dokumentärserie mycket välkommen.