Ledare

Devalveringen av människo­värdet är en konsekvens av sekulariseringen

Sedan den 1 januari 2018 har 340 människor dödats i så kallade gängkriminella konflikter. Samtidigt dör hundratusentals i krig, konflikter och till följd av aborter. Vad är ett mänskligt liv värt i vår tid, frågar sig ledarskribenten.
Publicerad Uppdaterad

Vad är ett människoliv värt? Överallt, på många olika arenor i vår tid, tycks ett människoliv ha så lite värde, och vi möter ett skrämmande förakt för människolivet. Låt mig få ge lite fakta.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari 2022 har minst 120 000 ryssar och 80 000 ukrainare stupat. Siffran är troligen ännu högre eftersom varken Ryssland eller Ukraina anger officiella siffror. 200 000 (!) unga friska män för alltid borta. Föräldrar som aldrig mer får krama sina söner. Unga barn som förlorat sin pappa. Älskade livskamrater som har blivit unga änkor. För alltid saknade bröder.

Självklart är det Putin som bär huvud­ansvaret för dödandet. Självklart ska han inte belönas med att få tillgång till områden i Ukraina som han anser tillhöra det ryska imperiet. Mycket vill ha mer. Dilemmat är uppenbart. Men – 200 000 unga män. Hallå! Vad är ett människoliv värt?

Låt oss titta på Sverige. Vad är ett människoliv värt här i vår egen nation? Sedan den 1 januari 2018 har 340 människor dödats i så kallade gäng­kriminella konflikter. 340 (!) unga människoliv. Bröder. Barn. Allt yngre rekryteras som kallblodiga mördare. Pengar och status tycks väga så mycket mer än en människas liv. Hur är det möjligt?

1 617 människor orkade inte leva i Sverige år 2023 utan tog sina egna liv, enligt statistisk från Suicide Zero. Föräldrar, barn och syskon vars liv blev för tunga att bära. Skrämmande nog är det en ökning från 2022, då siffran var 1 569 personer. Varför orkar så många inte leva?

Och hur är det med synen på de ofödda människo­barnens liv? Jobbig statistik. Fakta som upprör och gärna döljs med akrobatisk termologi. Livmoder­innehåll. Oönskad utväxt. Förra året fick 35 550 små underbara barn i vardande inte leva längre. Är det verkligen så det var tänkt? Ingen djurart agerar på sådant sätt mot sin egen avkomma. Vad är då en människa värd i Sverige år 2024?

Överdoser av tabletter, narkotika och alkohol skördar också årligen många människoliv i förtid. Det är som om människan lever under en dödens förbannelse. Hur ska vi kunna återerövra människo­värdet? Vad ger människan värde? För råkapitalismen är hon värd det hon producerar. I kollektivistiska system är hon värd något så länge hon är en fungerande kugge i systemet. I öster­ländska trossystem är hon en myra fångad i karmas livshjul. För den vetenskapliga materialismen är hon endast atomer och psykologi, i sig själv värdelös.

Men det finns en annan röst. Det finns en annan väg. Det finns hopp. Det finns räddning för människan. Inte i ett system. Inte i en religion, utan i en person och hans namn är Jesus. I Jesus Kristus har universums Gud visat värdet av människan.

Vad är då en människa värd i Sverige år 2024?

Ty så älskade Gud människan att han gav dem sin Son, han som kom hit ner i smutsen och blev en av oss, och som i kärlek på korset bröt dödens förbannelse, för vår skull. Tron på denne Frälsare, denne korsfäste och uppståndne segrare, ger häpnads­väckande livskraft och mening med livet. Och dessutom hopp bakom graven. Sverige, och världen, behöver ett andligt uppvaknande. Det är Gud som ger människan dess värde. 

Och i ljuset av Jesus Kristus är varje ung rysk soldat, och varje ukrainsk soldat, och varje ofött människobarn, och varje gangsterunge och varje livstrött människa oändligt värdefull. Ett människoliv är värt allt. 

Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit. Hur ofattbara är inte dina tankar för mig, Gud, hur väldig är inte deras mångfald!” (Ps 139:16–17)

Powered by Labrador CMS