Politik
Uppgift: Spricka inom S i synen på lagförslag om förenklade könsbyten
Socialdemokraterna är splittrade i frågan om eventuell lagstiftning i syfte att förenkla byte av juridiskt kön, uppger källor till SvD. De båda ex-socialministrarna Annika Strandhäll och Lena Hallengren befinner sig i varsin ringhörna och tidningen uppger nu att flera inom S riksdagsgrupp backar upp Strandhälls nyfunna motstånd mot att förenkla könsbyten.
Under sin tid som socialminister, 2017–2019, gick Annika Strandhäll i bräschen för att det ska bli enklare att byta juridiskt kön. Men i oktober i år stod det klart att Strandhäll, som även är ordförande i S-kvinnor, plötsligt svängt i frågan, något som uppmärksammats av Världen idags ledarsida.
S-toppen motiverar bland annat sin åsiktsförändring utifrån att medicinska experter är osäkra på varför könsdysfori ökat lavinartat de senaste åren.
– I politiken måste man då ha förmågan och viljan att lyssna på professionen och följa utvecklingen, för när det gäller den här frågan har utvecklingen varit mycket snabb. Vi inom politiken behöver ta ett steg tillbaka nu, sade Strandhäll till Dagen tidigare i höstas.
Som Världen idag skrivit har regeringspartiet KD sagt nej till att förenkla juridiska könsbyten. Efter KD:s nej har regeringskollegorna M och L, som alltjämt vill köra över den medicinska expertis som varnar för att förenkla könsbyten, tvingats se sig om efter stöd från andra partier, exempelvis från S.
För trots Strandhälls omsvängning säger S, påbackat av påtryckningar från exempelvis partiets hbtq+-förbund, fortsatt ja till det lagförslag som partiet självt sjösatte under sin tid vid regeringsmakten. Lena Hallengren, socialminister under åren 2019–2022, är en av S-topparna som bejakar transideologi före att hörsamma medicinska experters varningar.
– Hade jag delat den uppfattningen hade jag sannolikt inte stått bakom förslaget, säger Hallengren till Svenska Dagbladet apropå experters varningar för att göra det lättare att välja kön utifrån personlig upplevelse.
Enligt uppgifter till SvD är Strandhäll inte ensam inom S riksdagsgrupp om att vara motståndare till lagförslaget. Tidningen uppger att partiet kämpar med en intern spricka.
Lena Hallengren tonar dock ner det hela.
– När socialdemokrater tycker olika så blir det väldigt mycket uppmärksamhet och uppståndelse, kommenterar hon.
Annika Strandhäll vill i nuläget inte uppge om hon kan tänka sig att rösta emot sitt partis linje.
– Vi får se vad det är som läggs fram till att börja med, säger hon till SvD.