Mellanöstern
Ungern och Argentina går emot ICC:s arresteringsorder mot Netanyahu
I förra veckan utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och tidigare försvarsminister Yoav Gallant, ett beslut som flertalet västländer säger sig stödja. Ungern och Argentina går dock emot strömmen genom att ge sitt stöd till de utpekade israeliska folkvalda politikerna, och i USA hörs flera högt uppsatta röster såga ICC:s beslut.
Runt om i Europa uppger länders ledningar att de stödjer ICC samt att Benjamin Netanyahu, som en följd av domstolens beslut i torsdags, kommer att gripas om han skulle sätta sina fötter på deras mark. EU:s nuvarande ordförandeland Ungern går dock emot strömmen. Efter ICC:s dom har premiärminister Viktor Orbán meddelat att han bjuder in Netanyahu till ett besök i Ungern.
– Jag garanterar honom att, om han kommer, så kommer den Internationella brottmålsdomstolens beslut inte ha effekt och vi kommer inte följa dess villkor, säger Orbán enligt flera medier.
Argentinas president Javier Milei har också uttalat sitt starka stöd till Israel.
”Argentina uttrycker sin djupa oenighet med Internationella brottmålsdomstolens beslutat att utfärda arresteringsorder mot Israels premiärminister och den tidigare försvarsministern. Beslutet ignorerar Israels legitima rätt till självförsvar mot ständiga attacker från terroristorganisationer som Hamas och Hizbollah”, skriver den argentinska regeringen i ett uttalande, uppger Buenos Aires Times.
I USA, som inte står bakom ICC, finns det gott om kritiker mot domstolens arresteringsorder mot Israels demokratiskt valda ledare. Republikanernas nyvalde ledare i den amerikanska senaten, John Tune, har hotat med att införa sanktioner mot domstolen, vilket stöds av senatorn Lindsey Graham. Republikanen Mike Waltz har uttalat att ett svar mot ICC kommer när Republikanerna och Donald Trump flyttar in i Vita huset i januari nästa år.
Tjeckien är, i likhet med Ungern, känt för sitt stöd till Israel. Det tjeckiska utrikesdepartementet har dock lovat att följa landets åtaganden, som i detta fall innebär en formell skyldighet att gripa dem som ICC efterlyser.
Sverige är ett annat av de 124 länder som står bakom ICC och därmed har en formell skyldighet att gripa Netanyahu och Gallant om de dyker upp i landet. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) har uppgett att Sverige står bakom ICC, men också betonat att den svenska regeringen inte recenserar dess beslut.
V-ledaren Nooshi Dadgostar är kritisk och menar att Malmer Stenergard inte tydligt nog uttrycker att Sverige kommer gripa Netanyahu i händelse av att han skulle sätta sina fötter på svensk mark.
SD-ledaren Jimmie Åkesson är i stället kritisk mot att Maria Malmer Stenergard och regeringen inte intar en tydligare ställning för Israel.
”Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat en arresteringsorder mot Israels premiärminister Netanyahu. Det är ett obegripligt beslut i en situation där Israel bedriver ett existentiellt försvarskrig mot en blodsbesudlad terrororganisation. Det är beklagligt att Sveriges utrikesminister och regering inte förmår ta tydligare ställning”, skriver Åkesson i ett inlägg på X.
ICC anklagar Benjamin Netanyahu och Yoav Gallant för att använda svält som vapen, mord, förföljelse och avsiktliga attacker mot civila i Gaza. Israel har i skarpa ordalag motsatt sig ICC:s beslut.
”Det finns inget mer rättfärdigt än det krig som Israel utkämpar i Gaza”, lyder ett uttalande från Netanyahus regering.
ICC har även utfärdat arresteringsorder mot Hamasledaren Mohammad Dayf, som Israel säger sig ha dödat. Ursprungligen gällde arresteringsordern även två andra Hamasledare som dödats av Israel.