Nyheter
Turkiskt ja till Sverige – men beslut kan dröja
Turkiska parlamentets utrikesutskott har godkänt Sveriges Natoansökan och skickat frågan vidare till parlamentets stora kammare. En turkisk journalist uppger till TT att en slutgiltig ratificering kan dröja.
Utrikesutskottet samlades klockan 13 på annandagen, svensk tid, för att diskutera sammanlagt tio frågor, där Sveriges Natoansökan var en av dem.
Utku Cakirozer, ledamot i utskottet och parlamentariker från oppositionspartiet CHP, bekräftar för nyhetsbyrån AFP att Sveriges ansökan har godkänts av utskottet och skickats vidare till parlamentets stora kammare.
”Anslutningsprotokollet passerade utskottet”, säger Cakirozer.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) säger i en skriftlig kommentar till TT att han välkomnar beskedet.
”Vi välkomnar att utrikesutskottet i Turkiet godkänt Sveriges Nato-ansökan. Nästa steg är att parlamentet ska rösta om frågan. Vi ser fram emot att bli medlem i Nato”, säger Billström.
Billström hälsar via sin pressekreterare att han inte ger ytterligare kommentarer i frågan.
”Inte i dag. Det får bli när parlamentet har röstat”, skriver pressekreteraren i ett sms.
Det finns ännu inget datum för en omröstning i parlamentets stora kammare, som är sista steget för att Turkiet ska ratificera Sveriges ansökan.
Enligt den turkiske journalisten Guldener Sonumut skickades frågan om Sveriges medlemskap vidare från utskottet för att tas upp i parlamentet ”tids nog”. Det innebär att ett slutgiltigt besked kan dröja.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger i ett uttalande att han räknar med att Turkiet och Ungern slutför sina ratificeringar av Sveriges medlemskap ”så snart som möjligt”.
”Sveriges medlemskap kommer att göra Nato starkare”, säger Stoltenberg.
När frågan låg på utrikesutskottets bord i november uppstod livlig debatt. Då sköts ett beslut på framtiden efter en motion från ledamöter från styrande AKP, som inte tyckte att diskussionerna med Sverige var tillräckligt mogna än.
Sveriges medlemskap kommer att göra Nato starkare.
Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare
Det var efter ett samtal mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s Joe Biden nyligen som frågan återigen hamnade på dagordningen i Turkiet. Erdogan har villkorat den svenska ansökan med att Turkiet ska få köpa stridsflyget F-16 från USA.
Erdogan har också uppmanat Kanada och andra Natoländer att lyfta sitt vapenembargo mot Turkiet, skriver AP.
Kvar att godkänna den svenska Natoansökan är även Ungern, som tidigare uttryckt att de inte ska vara det sista landet att ratificera ansökningen om medlemsskap.