Mediekritik

SVT anklagas för antisemitisk fråga till svensk jude: ”Avskyvärt”

SVT kritiseras för ett inslag där en reporter frågar om en svensk jude inte kan förstå hatet mot judar mot bakgrund av staten Israels agerande.

”Kan du inte förstå den ilska som finns mot Israel och som då spiller över på judar också?” Den frågan ställde en SVT-journalist till en svensk jude i ett inslag om den ökande utsattheten för den judiska minoriteten.

”Vidrigt”, kommenterar moderatprofilen Gunnar Hökmark SVT:s fråga.

Publicerad

I inslaget i SVT Väst intervjuas den svenske juden David Schreiber om den allt otryggare situationen i Sverige. Han berättar bland annat om sitt tvååriga barn som går på en judisk förskola. 

– Förskolan är omgärdad av höga stängsel och murar och mer eller mindre konstant beskyddad av vakter, berättar han. 

Kort därefter ställer SVT-journalisten frågan om han inte kan ”förstå” ilskan som spiller över på judar och hänvisar till staten Israels agerande. 

Frågeställningen har lett till starka reaktioner på sociala medier.

”Vidrigt”, skriver moderatpolitikern Gunnar Hökmark på X. 

”Avskyvärt, SVT Nyheter. Ni borde rikta en ursäkt till familjen”, kommenterar journalisten Lisa Bjurwald i samma forum. 

Reporterns fråga kan kategoriseras som antisemitisk, menar andra personer på X och hänvisar till att en ofta använd definition av antisemitism är just att skuldbelägga judar kollektivt för vad staten Israel gör.

För några år sedan fälldes Sveriges Radio i Granskningsnämnden när en programledare frågade Israels ambassadör om judarna själva ”har något ansvar” för den växande antisemitismen. 

Världen idag har varit i kontakt med SVT som dock avböjt att kommentera kritiken.

Två andra kontroversiella SVT-inslag:

    • I Rapport den 5 oktober sändes ett inslag om att fler judar och även kristna tillåts besöka Tempelplatsen, där även al-Aqsamoskén står, för att be. I inslaget riktar en islamisk skriftlärd kritik mot detta och det beskrivs som en del i ett politiskt spel från Israels regering. Men det ges ingen bakgrund till varför judar vill be på platsen, alltså att judiska templet stod där före moskén och att platsen är central inom judendomen. I stället förmedlas bilden att judiska extremister söker sig dit för att störa muslimer och intervjupersonen jämför med att muslimer skulle be fem gånger om dagen i en svensk kyrka. Världen idag har frågat SVT varför man inte såg anledning att förklara varför judar och kristna önskar be på platsen. SVT har avböjt att kommentera. 
  • I Rapport dagen därpå, den 6 oktober, påannonserades ett inslag om läget i Mellanöstern med påståendet att ”Israels krig med sina grannar” intensifierats. Världen idag har frågat SVT om man anser att det är en korrekt beskrivning att det är ”Israels krig” och om man inte borde sagt att kriget står mot terrorgrupper och inte landets ”grannar”. SVT har avböjt att kommentera.
Powered by Labrador CMS