Israel
Sveriges svängning om vapenvila sågas – ”borde gjort som Tyskland”
Att Sverige svängde och röstade ja till en FN-uppmaning om ”omedelbar vapenvila” i kriget mellan Hamas och Israel väcker kritik.
”Regeringen bör lära av Tyskland som lade ner sin röst i dagens omröstning”, skriver statsvetaren Daniel Schatz.
Tyskland är kritiskt till att Hamas brutala dåd inte nämns i resolutionen.
Som Världen idag redan har berättat röstade Sverige ja till en FN-resolution med en uppmaning om vapenvila i kriget mellan Hamas och Israel. Före omröstningen lät det dock som om Sverige skulle rösta nej.
– Vi kan inte mana till en vapenvila som skulle innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas. Det vore inte rättvist. Vi anser att det är lämpligt att mana till humanitära pauser i det här läget, sade utrikesminister Tobias Billström till SVT inför omröstningen.
Uttalandet ledde till intensiv medieuppmärksamhet och attackerades hårt av vänsteroppositionen. Att Sverige strax därefter ändrade sig och röstade ja till resolutionen, där Hamas blodiga dåd inte nämns, berodde på att ett ord byttes ut, enligt Billström. Ordet ”humanitär” ersatte ordet ”permanent”.
– Den tidigare resolutionen krävde vapenvila och permanent eldupphör, vilket skulle försvåra för Israel att bekämpa Hamas. Den här resolutionen fokuserar i stället på ett humanitärt eldupphör för att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når civilbefolkningen, säger Billström till Svenska Dagbladet.
USA, Israel, Österrike och Tjeckien hör till länderna som röstade nej. USA ville ha in två tillägg där Hamas avskyvärda terrorattacker fördömdes och uppmaningen att alla i gisslan omedelbart släpps av terroristerna. Inget av dessa tillägg kom med.
Flera länder valde att ta avstånd från resolutionen genom att lägga ner sina röster. Bland dessa finns Ukraina, Tyskland, Ungern och Argentina.
En av flera som reagerat på den svenska regeringens val att rösta ja är statsvetaren och debattören Daniel Schatz.
”Regeringen bör lära av Tyskland som lade ner sin röst i dagens omröstning”, skriver han på X och delger Tysklands motivering som bland annat lyder:
”Vi kan inte stödja en text som inte fördömer de avskyvärda terrordåden och kränkningarna av internationell humanitär rätt som Hamas har begått mot Israel sedan den 7 oktober, inklusive de fruktansvärda sexuella våldshandlingarna mot israeliska kvinnor och flickor.”
Vi kan inte stödja en text som inte fördömer de avskyvärda terrordåden och kränkningarna av internationell humanitär rätt som Hamas har begått mot Israel.
Tysklands motivering i FN
Hur ska man kunna kräva en ”humanitär vapenvila” medan attackerna från Hamas fortsätter? frågar sig Tyskland och understryker att Israel ska få försvara sig i enlighet med internationell rätt.