7 oktober-dådet

Svenskt fotbolls­proffs: Flydde från Israel med min familj den 7 oktober

Fotbollsspelaren Kristoffer Peterson valde att lämna Israel i samband med Hamas terrordåd 7 oktober.

Kristoffer Peterson hade nyligen påbörjat sitt kontrakt som fotbolls­spelare i klubben Hapoel Be'er Sheva i södra Israel. Då utförde Hamas sitt blodiga terrordåd, vilket fick honom att fly med sin fru och sina barn.

Publicerad Uppdaterad

När Hamas attackerade Israel 7 oktober tog sig familjen till ett skyddsrum där de befann sig i omkring fyra timmar. De två små barnen fick hörlurar och skärmar för att distraheras och för att ljuden skulle stängas ute. 

– Vi fick gå in i våra bästa skådespelar­roller och bara försöka få dem att inte riktigt förstå vad det är som händer, berättar Kristoffer Peterson i tv-profilen Ola Wenströms webbkanal

Han berättar vidare hur raketerna från terroristerna i Gaza, som de befann sig bara cirka två mil ifrån, konstant fick skjutas ner av Israels försvarssystem Iron Dome. 

– Sirenerna bara fortsatte gå och gå och man hör när bomberna skjuts ner, berättar han. 

De bestämde sig för att försöka resa bort från Israel, lämnade alla saker i lägenheten och åkte till flygplatsen. På vägen dit blev de stoppade av någon som skulle inspektera bilen. 

– Man fick ju bara hoppas att det var polisen och inte Hamas, säger Kristoffer Petersons fru Isabell. 

På flygplatsen var det kaos, men familjen lyckades så småningom ta sig till Dubai. De är noga med att påpeka att de varit ovilliga att prata om det som skett och att det självklart är väldigt många som drabbats oerhört mycket värre än deras familj som kunde fly utan några fysiska men. 

– Jag vill understryka att jag inte sitter här och tycker synd om mig själv, säger Kristoffer Peterson.

Han berättar att han var den enda av utlänningarna i laget som valde att fly, och eftersom Fifa inte benämnde Israel som en krigszon så har beslutet inneburit en del smällar ekonomiskt. Men han ångrar inte valet att lämna landet. 

– Det var ett kapitel vi bara ville avsluta, säger Kristoffer Peterson som i dag spelar en klubbfotboll i Nederländerna.

Terrorgruppen Hamas mördade omkring 1 200 personer den 7 oktober och tog mer än 200 som gisslan, varav många senare har dödats. 

Powered by Labrador CMS