Kyrkomötet
Svenska kyrkan: Inget förlåt till de judiska församlingarna
Svenska kyrkan behöver be om förlåtelse för beslutet om att utreda Israel för ”apartheid”. Det förslaget hade Sverigedemokraterna lagt inför årets kyrkomöte. Motionen röstades dock ner under onsdagen.
– Olyckligt, menar Anna Sundberg (SD).
Bakgrunden är det uppmärksammade beslutet under 2021 års kyrkomöte då man antog ett förslag om att Svenska kyrkan bland annat skulle låta granska Israel utifrån FN:s apartheidkonvention och Romstadgans skrivningar om apartheid.
Reaktionerna blev starka och fördömdes av bland andra Judiska ungdomsförbundet och Judiska centralrådet.
– Med den historia man har som europeisk luthersk kyrka bör man vara försiktigt med att ensidigt kritisera just den judiska staten, sade Aron Verständig, ordförande för centralrådet, till Kyrkans tidning.
Senare gick även samtliga biskopar ut och tog avstånd från beslutet.
Men det innebar ändå en skada i relationen mellan svenska judar och Svenska kyrkan, menar Anna Sundberg (SD) som ligger bakom motionen där man vill att kyrkan officiellt ska ”be det judiska folket och den judiska församlingen i Sverige om förlåtelse efter kyrkomötets beslut hösten 2021”.
Majoriteten i utskottet som behandlat motionen menar dock att beslutet 2021 inte var ”riktat mot det judiska folket eller judiska församlingar i Sverige” utan mot staten Israel.
När det röstades om motionen på onsdagen var det enligt Anna Sundberg endast 20 ledamöter som ställde sig bakom uppmaningen att be om förlåtelse.
– Det var olyckligt att man inte kunde erkänna att det blev fel när man nu hade chansen, säger Anna Sundberg till Världen idag.
Hon tycker att det är direkt felaktigt att försöka hävda att 2021 års beslut handlade om Israel, och inte judarna, och noterar att det var flera judiska grupper som reagerade.
– Det judiska folket är så sammankopplat med Israel, så när man ska utreda om Israel är en apartheidstat blir det ett indirekt angrepp mot det judiska folket.
Sundberg menar att det finns starka krafter i kyrkomötet som är ensidigt kritiska mot Israel.
– I andra fall är man så mån om den interreligiösa dialogen, men inte när det gäller judarna.