Klimat
SR-avslöjande: FN sprider falsk klimatalarmism
Dör 1,7 miljoner barn på grund av klimatförändringarna? Har antal naturkatastrofer femfaldigats? Och löper kvinnor och barn 14 gånger så hög risk som män att dö i klimatrelaterade naturkatastrofer? Det är påståenden som spridits av FN, men som nu slås hål på av programmet Kaliber.
Kaliber tittar närmare på uppgifter som bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres och tunga klimatdebattörer flera gånger spridit, och som sedan rapporterats vidare av stora internationella medier.
En sådan är att antalet väderkatastrofer ska ha femfaldigats till följd av klimatförändringarna. Påståendet har sin grund i EM-DAT, en global databas över väder- och naturkatastrofer som byggts upp av experten Debarati Guha-Sapir.
Men till Kaliber säger hon att det som FN:s generalsekreterare hävdar är fel och missvisande. Från 1970 till 2000 syns visserligen en brant uppgång, men den beror till stor del på att rapporterna om katastrofer ökar för varje år.
– Så man kan faktiskt säga att klimatkatastrofer eller naturkatastrofer inte har ökat nämnvärt, men rapporteringen har varit mycket enklare, mycket bättre, mycket snabbare.
Varken FN:s generalsekreterare eller någon talesperson har svarat Kaliber om den påstådda femfaldiga ökningen av väderkatastrofer.
En annan uppgift som granskas är att 1,7 miljoner barn dör av klimatförändringarna, något som Unicef Sverige hävdat på sin webbplats. Kaliber hänvisar dock till statistik som visar att det dött i genomsnitt 30 000 till 40 000 per år i väder- och naturkatastrofer i alla åldrar. Unicefs siffra är alltså mer än 40 gånger så hög, och gäller enbart barn under fem år.
Den källa som påståendet om 1,7 miljoner barn vilar på handlar enligt Kaliber om saker som inomhus- och utomhusluftföroreningar, passiv rökning, förgiftat smutsigt vatten och sanitära problem. Alltså inte klimatförändringar.
Efter intervjun tas påståendet bort från Unicef Sveriges hemsida.
Talespersonen för organisationen påstår även att tyfoner har ökat från 2–3 till 20 om året på Filippinerna. Detta dementeras dock av en filippinsk expert.
”Igen, så ber vi om ursäkt och backar såklart från den siffran”, blir Unicef Sveriges svar.
De framhåller att tyfonerna ökat i intensitet, inte antal.
Man beklagar på sin webbplats de felaktiga uppgifterna och säger sig inte ha någon ambition till alarmism men ”vill understryka att klimatförändringarna och dess effekter utgör ett allvarligt hot mot barns hälsa och välbefinnande”.
En annan välspridd uppgift som Kaliber granskar är att kvinnor och barn skulle löpa 14 gånger så stor risk som män att dö i klimatrelaterade naturkatastrofer. Påståendet har använts i kampanjer och av FN-organ. Men vad är källan? SR-programmet hittar den hos den pensionerade pastorn Kristina Peterson i Louisiana, USA.
Hon tog med uppgiften, som saknade vetenskapligt värde och byggde på anekdotiskt underlag, i en artikel som hon skrev för en mindre tidning för många år sedan. Sedan fick påståendet vingar.
– Artikeln var inte baserad på någon forskning i form av data, så jag skulle inte använda de siffrorna, säger hon.
Hon säger även att hon själv avrått människor från att använda påståendet, som hon menar är missvisande.
FN:s meteorologiska världsorganisation, WMO, uppger i programmet att man är försiktiga med statistiska uppgifter. Man medger dock att det kan finnas en tendens att använda de mest anmärkningsvärda uppgifterna som går att utvinna ur datan och att bakgrundsinformation riskerar att utelämnas.