Riksdagen
Sound of freedom visades för svenska politiker – ”viktig film”
”Sound of Freedom” visades förra veckan i riksdagen för ett stort antal riksdagsledamöter. Filmen, som handlar om människohandel, har väckt stor uppmärksamhet.
– Sveriges politiker behöver lyssna på experter på området och agera, säger Maria Wiklund som distribuerat filmen i Sverige.
Under tisdagskvällen förra veckan bjöd riksdagsledamöterna
Hans Eklind och Mikael Oscarsson in till en visning av den omtalade filmen Sound of Freedom. Det är, vilket Världen idag har berättat, en film som väckt stor uppmärksamhet bland annat genom att
i USA samla fler biobesökare än storfilmer som Mission impossible och Indiana Jones.
Skälet till att man tog initiativet till att visa filmen just i riksdagen var att den berör människohandel och kampen mot den. . Filmvisningen samlade ett 50-tal biobesökare, bland annat ett stort antal riksdagsledamöter från partier från vänster till höger.
Filmen är så långt ifrån en komedi som det går att komma, vilket märktes tydligt på stämningen i salongen. Den enda avbrottet från detta och som lockade till spontana skratt var några komiska sekvenser i filmen när några rollfigurer behöver stylas och skolas in för att smälta in i den hårda miljön.
Världen idag pratade med flera av riksdagsledamöterna som var på filmvisningen för att höra vad de tyckte om filmen och vad som kan göras för att bekämpa människohandeln.
– Det här är en film som jag kommer att bära med mig. Det är viktigt att uppmärksamma det hemska som sker. Filmen visar hur fruktansvärt utsatta och sårbara barnen är. Jag visste att handel med barn förekom, med det som förvånade mig var det sätt på vilket kidnappningar sker och omfattningen, säger Lotta Johnsson Fornarve (V).
Vad kan göras?
– Sverige har visserligen en bra lagstiftning på området, men frågan är global och det krävs att man arbetar tillsammans över landsgränser och att frågan tas upp i internationella sammanhang som EU och FN. Det kan till exempel handla om resursfrågor och att länder behöver ta hårdare tag på området.
En annan politiker som var på visningen var Lars Mejern Larsson (S).
– Filmen sätter ljuset på ett globalt problem. All människohandel är förfärlig, men när barn är inblandade blir det så mycket värre. Man kan bara föreställa sig hur det måste vara som förälder att förlora sitt barn och allt det fruktansvärda som barnen utsätts för, säger han.
Vad kan göras?
– Mycket handlar om att informera om att detta sker och se till att det finns resurser på rätt ställe.
Även Rashid Farivar (SD) var på plats.
– Filmen lyfter frågan om människohandel och gör den konkret. Den pekar på en verklighet som är mer omfattande än man kan tro. Det är en tung film och ett ämne som kan vara svårt att sätta sig in i som lekman. Innan riksdagen satt jag i en kommunal nämnd där vi hanterade svåra individärenden gällande barn. Jag kan ana hur svårt filmens huvudperson måste ha haft att värja sig mot det han såg och att han inte kunde släppa det, säger han.
Mathias Bengtsson (KD) uppger att filmen är en ögonöppnare för ”att denna typ av slaveri existerar och dess omfattning”.
– Det är en film berör mer än att läsa en rapport, säger han.
För att komma med lösningar måste man först förstå omfattningen av ett problem, påpekar han.
– Här har filmen en uppgift. Vi riksdagsmän sitter på verktyg för att kunna göra skillnad. Det kan vara effektivare samarbete mellan myndigheter, träffsäker lagstiftning eller att stötta civilsamhället genom att hitta lokalt förankrade organisationer som kan nå ända ut.
En annan KD-politiker som var på plats var Dan Hovskär.
– Det var en jättebra film som åskådliggör ämnet. Man blir berörd. Filmen kommer nära, under skinnet. Människohandel pågår i så mycket större skala än vad många är medvetna om. Vi måste därför jobba på alla sätt för att få stopp på människohandeln, säger han.
En annan person som deltog på filmvisningen var Mattias Nordström, direktor på Samariterhemmet diakoni.
– Vi behöver vi medvetna om att människohandel pågår och att det är så groteskt – att det är ett globalt fenomen över landsgränser och därför berör alla. Lagstiftningen måste förstås vara effektiv, men vi medborgare får inte vara naiva utan behöver vara uppmärksamma i vår vardag. Detta kan pågå nära där vi lever, säger han.
Precis som vid Sverigepremiären, som Världen idag tidigare skrivit om, arrangerades ett panelsamtal i direkt anslutning till filmvisningen. I panelen fanns representanter för kyrka, människorättsadvokater, ideella hjälporganisationer, föreningar och det offentliga. Bland andra Jonatan Alfvén från Love and Hope, Ruth Nordström från Människorättsjuristerna, Mattias Martinson från organisationen Compassion och Eva Moberg som arbetar med utsatta personer i Uppsala.
Samtalet berörde de stora utmaningar som finns, men att det samtidigt tas stora positiva steg framåt.
– Exit-programmet som regeringens utredare Anna Skarhed nyligen presenterade om att hjälpa vuxna och barn att ta sig ur prostitution är något som vi länge efterfrågat, sade Ruth Nordström, advokat på Skandinaviska människorättsadvokaterna.
Det handlar i korthet om en samordning mellan myndigheter, lagstiftning och hela kedjan inklusive finansiering. Att säkerställa att människor som vill lämna prostitution får de rättigheter och de skydd som de behöver.
– Nu behöver politiker agera och se till att nödvändiga lagstiftningsförändringar i bland annat socialtjänstlagen och migrationslagstiftningen sker, sade hon.
I den brittiska lagstiftningen gällande barnpornografi och pedofili är även sökningar efter och försök till kontaktskapande med barn straffbara i sig.
– Det är en bra förebild för en mer avskräckande lagstiftning som aktiveras i ett tidigare skede. Det är något som vi i Sverige behöver ta efter, sade Mikael Oscarsson (KD).
Människohandel är den snabbast växande internationella brottsliga verksamheten någonsin. Den har redan gått om vapenhandeln och går snart om narkotikahandeln. Antalet människor som är utsatta för detta moderna slaveri är fler än när slaveri var lagligt världen över. I pengar räknat omsätter den internationella människohandeln mer än Sveriges bruttonationalprodukt.
– Vi behöver agera mot mäniskohandel och film är ett verktyg för att beröra våra hjärtan och sinnen. Jag tror att filmen kan skapa en längtan hos människor att göra något praktiskt, säger Maria Wiklund från Barfota Productions som distribuerar filmen i Sverige.
Hon påpekar att människohandel även äger rum i Sverige.
– 1 500 ensamkommande barn har ”försvunnit” i Sverige mellan 2013 och 2016, sannolikt många till trafficking. Sveriges politiker behöver lyssna på experter på området och agera, säger hon.