Könstillhörighetslagen

Social­styrelsen: Inte konstigt att ha kontakt med intresse­grupper

Socialstyrelsen vill inte svara på Världen idags frågor angående sajten som myndigheten publicerade just när riksdagen skulle fatta sitt beslut om lagen som innebär rätt till juridiskt könsbyte från 16 år och utan krav på könsdysforidiagnos.

Socialstyrelsen vill inte svara på varför man publicerade en sajt om könsdysfori några minuter innan frågan togs upp i riksdagen och därmed försåg förespråkare med argument. Till Världen idag uppger ansvarig person på myndigheten att man anser att tidningens frågor innehåller ”slutsatser” som man inte delar.

Publicerad Senast uppdaterad

I sina svar till magasinet Parabol menar Socialstyrelsen att bakgrunden till webbplatsen om könsdysfori som publicerades strax innan riksdags­debatten var att ”frågan om vården vid könsdysfori har varit intensivt diskuterad”, att ”myndigheten får många frågor” samt att man bedömde att ”det fanns skäl att samla information på ett ställe”. Den som svarar på frågorna är Anders Berg, enhetschef på Social­styrelsens avdelning för kunskaps­styrning för hälso- och sjukvården. 

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS