Nyheter

Skriften är intakt och pålitlig

Hebreiska bokstaven he. Foto: Shutterstock
Bruno W. Frandell.Teolog, PhD. Studieledare och lärare, Akademi för ledarskap och teologi (ALT).Pastor i Svenska alliansmissionen, (SAM).

Även om Bibelns ursprungliga texter sedan länge är borta kan vi lita på att de kopior vi nu har är en korrekt återgivning av orginaltexterna. Med anledning av den mängd kopior som finns kan forskare utröna de kopieringsfel som uppstått efter hand och därmed hitta den mest ursprungliga texten. Skriftens budskap är intakt och går att lita på, konstaterar Bruno Frandell

Publicerad Senast uppdaterad

En verbal exakthet finns inte i befintliga, alltså bevarade, manuskript. Ett omfattande kopieringsarbete tog fart inom kort redan i urkristen tid. Syftet var att texterna skulle cirkulera bland de första kristna församlingarna och inte minst förhindra falska lärors spridning bland de kristna. Petrus skriver om Paulus brev i 2 Petr 3:16, (Svenska Folkbibeln 2015); "I hans [Paulus] brev finns en del som är svårt att förstå och som okunniga och ostadiga människor förvränger till sitt eget fördärv, något som också sker med de övriga Skrifterna." Men kan vi dra några slutsatser om texternas tillförlitlighet och tilltron till dessa då vi inte har autograferna (det vill säga de ursprungliga manuskripten) kvar?

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS