Tv

Rasmus Troedsson talade om sin tro i SVT: Det finaste jag har är Jesus

Rasmus Troedsson vittnade om sin gudstro i SVT:s Go’kväll. Bilden är från förra årets bokmässa, där han medverkade som talesperson för Mercy Ships, en hjälporganisation han även talade om i programmet.

Som middagsvärd i SVT:s ”Go’kväll” fick skådespelaren Rasmus Troedsson flera frågor om sin kristna tro.

– Det kändes fantastiskt roligt att få vittna om min tro, säger han till Världen idag.

Publicerad Uppdaterad

Den kristna skådespelaren och journalisten Rasmus Troedsson var kvällens middagsvärd i fredagens avsnitt av SVT:s program Go’kväll. Han är bland annat känd för sin roll som hovmästaren Bellan Roos i den populära tv-serien ”Vår tid är nu”.

Som middagsvärd fick Troedsson frågan vilka tre gäster han skulle vilja bjuda på middag och varför. Valet föll på den tidigare regissören, programledaren och tv-producenten Karin Falck, företagsledaren, tidningsmannen och författaren Joachim Berner samt den brittiska prinsessan Anne.

I programmet berättar Troedsson att han har vuxit upp som barnhemsbarn och att Karin Falck har blivit som en extramamma som alltid har funnits där för honom. Han beskriver henne som ärlig och full av kärlek.

Programledaren Inger Ljung Olsson tar upp att Rasmus Troedsson ”hittade Gud”, att tron har hjälpt honom att bli nykter alkoholist, men också att han har ”försökt att frälsa” Karin Falck.

– Det finaste i mitt liv är ju Jesus, det är verkligen det, därför att jag lever i den kraften. För mig är han lika verklig som du är här, förklarar han.

– Då har jag ju tänkt så här att jag skulle vilja ge det till Karin. Men det roliga är att våra samtal är sådana, att om jag pratar för mycket om Jesus, då ser Karin ut som ett russin, säger han och skrattar.

Om Joachim Berner säger Troedsson att de har en mycket djup vänskap. De är båda troende men med ”lite olika inriktning”.

– Han säger själv att han är mycket mer av en sökare och jag är mer bibeltroende, men vi har ett fantastiskt samtal.

Att han valde prinsessan Anne beror på att hon är global beskyddare av den kristna hjälp­organisationen Mercy Ships, som driver världens största civila sjukhusfartyg. Rasmus Troedsson är talesperson för samma organisation i Sverige. Han har aldrig träffat prinsessan personligen, men skulle vilja fråga henne varför hon har valt att engagera sig för just Mercy Ships.

Jag upplever att min kallelse i livet är att ge Gud äran.

Rasmus Troedsson

Världen idag ringer upp Rasmus Troedsson för att få några kommentarer om hans medverkan i Go'kväll.

– Det kändes fantastiskt roligt att få vittna om min tro. Jag upplever ju att min kallelse i livet är att ge Gud äran, säger han och nämner det faktum att det var programledaren som tog upp frågan om Gud, inte han själv.

Så är det nästan alltid, berättar Rasmus Troedsson. För honom är det viktigt att visa respekt för människor som inte har en tro och att samtidigt vara ärlig om sin egen tro. Och han ber till Gud inför varje intervju.

– När jag är med i ett program har jag alltid dubbla syften, dels att svara på journalistens frågor, dels att berätta om Guds otroliga nåd. Men om inte journalisten vill prata om Gud så tar inte jag upp det.

Powered by Labrador CMS