Våldsspiralen

Psykolog: Samtala om våldet utifrån barnets funderingar

Att lyssna på barnets tankar är en god ingång till samtal om det grova våldet i samhället, menar psykologen Alf B Svensson.

Unga och äldre matas med mörka nyheter om skjutningar och sprängningar. Psykologen Alf B Svensson uppmanar föräldrar att utgå från barnets tankar när man samtalar om det som sker.

– Jag tror man ska börja med att fråga vad barnet känner till, säger han till Världen idag.

Publicerad Senast uppdaterad

Återkommande nyhetsrapportering om skjutningar och sprängningar med dödlig utgång skrämmer folk i alla åldrar. Världen idag kontaktade erfarne psykologen Alf B Svensson för att fråga om hur föräldrar kan tänka när de ska prata med sina barn om det som händer i det svenska samhället i denna tid.

Grundtanken i Alf B Svenssons råd till föräldrar är att utgå från barnets tankar och känslor. Det är betydelsefullt att tänka på att inte spilla över eventuell egen oro på barnet. Ungas personligheter är olika, en del är mer känsliga och oroliga än andra, betonar han.

– Jag tror man ska börja med att fråga vad barnet känner till om det som händer. När barnet berättat kan man fortsätta fråga vad det tänker och om det har några frågor.

Alf B Svensson påminner om skillnaden mellan att bo i ett utsatt område respektive i ett hus på landsbygden.

– Jag tycker att det finns en del saker som föräldrar som bor i utsatta områden ska tänka på. Barn ska inte vara ute sent på kvällen och det är viktigt att ha koll på att de inte umgås med olämpliga kamrater. Barn ska inte heller göra tjänster åt äldre ungdomar för att få pengar eller pizza, då finns risken att de dras in i gängkriminalitet, säger han.

Alf B Svensson.

Många barn funderar över varför alla skjutningar inträffar. Frågan om hur det kan gå så långt att barn mördar andra barn skapar oro hos många unga, menar Alf B Svensson.

– Det är bra att man berättar för barnet om vad skolan, polisen och socialtjänsten gör för att få stopp på våldet. Det finns goda skäl att tro på att de kommer lyckas, men att det kommer ta tid, säger han.

Psykologen lyfter även fram perspektivet att oron för gängvåldet riskerar att ”ta över” i människors liv.

– Om ett mindre barn fått reda på att en skjutning eller sprängning inträffat kan man behöva ta lite extra tid till att lugna det och berätta att risken för att man själv ska råka illa ut trots allt är liten. Ju äldre barnet är, desto mer behöver ingången i samtalet anpassas efter den unges bild av situationen.

Powered by Labrador CMS