Webb-tv

Pågick ett hemligt spel bakom nya könsbytes­lagen?

Var det rätt av SVT att grilla Björn Ranelid för utspel om evolutions­teorin och migrations­politiken? Påverkades Socialstyrelsen av translobbyn när riksdagen skulle rösta om den nya könsbytes­lagen? Och kommer Iran ångra sin storskaliga attack mot Israel? Det är frågor som tas upp i det här avsnittet av Veckans nyheter. Även Bibelns mysterium med de 70 årsveckorna diskuteras.

Publicerad Senast uppdaterad

Författaren Björn Ranelid blev hårt ansatt i SVT för uttalanden som han gjort om evolutions­teorin och migrations­politiken. Han menar att evolutionsteorin ska ses just som en teori och inte som en absolut sanning.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter tas frågan upp.

Sven Almkvist är starkt kritisk till hur SVT och program­ledaren Anders Holmberg valde att hantera frågan. 

– Han verkade chockad över att någon annan kunde tänka utanför boxen, säger han. 

Det andra ämnet som tas upp i programmet är avslöjandet om att Socialstyrelsen pressades av translobbyn innan den omdiskuterade nya könstillhörighets­lagen skulle upp för omröstning i riksdagen. Efter att ha blivit kontaktade av RFSU och Transammans lade Socialstyrelsen upp en ny sajt med information som rimmade väl med flera av önskemålen från dem – tio minuter före omröstningen. Och den uppdaterade informationen rimmade väl med önskemålen från RFSU och Transammans på flera sätt.

Informationen användes i sin tur som argument under riksdags­debatten – trots att det senare visat sig att delar av den var felaktig.

Sven Almkvist skräder inte orden när han kommenterar hur det verkar ha gått till.

– Det kan få jätteallvarliga konsekvenser, säger han.

Det tredje ämnet som tas upp är utvecklingen i Mellanöstern, där Iran nyligen gick till storskaligt anfall mot Israel.

Det sista ämnet som tas upp är de så kallade 70 års­veckorna i Daniels bok 9 – ett bibelkapitel som väckt huvudbry för många. 

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag runt klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

 

Powered by Labrador CMS