Nyheter

Ny studie avslöjar: Religionsfrihet långt ifrån en självklarhet

Religionsfrihet långt ifrån en självklarhet70 procent av världens befolkning lever i länder där religionsfriheten är starkt begränsad. Muslimska länder och tidigare kommuniststater dominerar när det gäller förtryck av religiösa grupper. Det visar en stor undersökning gjord av amerikanska tankesmedjan The Pew forum.

"Envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra offentligt eller enskilt utöva sin religion eller tro genom undervisning, andaktsövningar, gudstjänst och iakttagande av religiösa sedvänjor."
Så lyder artikel 18 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Att världens nationer i verkligheten är långt från att leva upp till de grundläggande rättigheter som FN-deklarationen från 1948 talar om är ingen nyhet. Men exakt hur ser det ut när det gäller religionsfrihet över världen i dag? Den amerikanska tankesmedjan Pew Forum har gjort en grundlig kartläggning som ger en samlad bild av tillståndet när det gäller religionsfrihet över hela världen.
Undersökningen omfattar två år, från sommaren 2006 till sommaren 2008. Forskarna har noggrant studerat 16 rapporter om regeringarnas handlande, principer och lagstiftning, samt rapporter om incidenter av religiöst våld och intolerans, under tidsperioden.

Det material som forskarna studerat, kommer bland annat från FN, EU-rådet, USA:s utrikesdepartement, Human rights watch och Amnesty international.
198 länder och självstyrande territorier omfattas av studien, med totalt 99,5 procent av världens befolkning. Ett land lyser med sin frånvaro i studien, Nordkorea, av det skälet att landet är så stängt för omvärlden att Pew Forum ser faktaunderlaget som för begränsat. Alla kända uppgifter pekar dock på att Nordkorea är en av världens mest förtryckande regimer, både vad gäller religionsfrihet och andra mänskliga rättigheter, konstaterar Pew Forum.
64 länder har stora eller mycket stora begränsningar av religionsfriheten, fastslår Pew Forum. Det är ungefär en tredjedel av världens nationer, men de rymmer nära 70 procent av världens befolkning.
Under den studerade tidsperioden förekom trakasserier från myndigheter mot religiösa grupper i 137 länder, och från 91 länder rapporteras om våld mot religiösa individer från regeringar eller regeringsanställda.

I studien skiljer
Pew Forum mellan myndigheters inskränkningar av religionsfriheten och hur samhället i stort förhåller sig till religiösa minoritetsgrupper. Saudiarabien, Pakistan, Indonesien och Iran är exempel på länder där både myndigheter och samhället i stort starkt begränsar religionsfriheten. Restriktionerna är mycket starka eller starka i 43 länder, som omfattar 57 procent av världens befolkning.
I länder som Kina, Eritrea och Vietnam finns hårda restriktioner från myndigheterna, men där är inställningen i samhället överlag mer tolerant. I Nigeria och Bangladesh är förhållandet det motsatta – regimerna är förhållandevis liberala i synen på religionsfrihet, men de sociala förhållandena medför i praktiken starka begränsningar.

Mellanöstern och
Nordafrika, där islam är den dominerande religionen, har de högsta officiella och sociala restriktionerna av religionsfrihet, medan kontinenten Amerika har den största religionsfriheten.
Bland världens 25 befolkningstätaste länder har Indien, Iran, Egypten, Indonesien och Pakistan de största begränsningarna när både restriktioner från myndigheter samt fientliga attityder i samhället räknas med. USA, Brasilien, Japan, Italien, Storbritannien och Sydafrika är i andra änden av skalan.
Mellanöstern och Nordafrika är den region där myndighetsrestriktionerna är hårdast. Därefter följer Asien och Stillahavsländerna – en region som inrymmer stora variationer. Där finns nära 20 länder som rymmer över hälften av världens befolkning, bland dem Kina, Indien, Indonesien, Iran, Malaysia och Afghanistan, med höga eller mycket höga restriktioner. Men där finns också några av de länder som har störst religionsfrihet, bland dem Japan, Australien och Taiwan.

Amerika, både Nord- och Syd, ligger bäst till när det gäller religionsfrihet, följt av Afrika söder om Sahara. Europa får något sämre betyg, vilket kanske är överraskande. Dels beror det på att religionsfriheten är begränsad i de före detta kommuniststaterna Ryssland, Vitryssland, och Bulgarien. Men även länder i Västeuropa placerar sig över medianvärdet. Däribland Tyskland, Frankrike och Österrike, länder med lagar som förbjuder sekter som ses som farliga.
Även när det gäller social fientlighet får Europa ett sämre betyg än Amerika och Afrika söder om Sahara. Många antisemitiska incidenter, spänningar mellan muslimska minoriteter och sekulära eller kristna majoriteter bidrar till det. I Ryssland och flera andra öststater är de sociala fientligheterna på en hög nivå. Så även i Grekland och Serbien.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Utrikesredaktör Mats Tunehags kommenterar: Demokratiskt lackmustest
Chefredaktör Felicia Sværens ledare: Ett religionsfritt och ignorant Sverige

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS