Stockholm

Migrant­pastorer: Bön öppnar upp Sverige för väckelse

Bönekonferensen hålls i Citykyrkan i Stockholm.

Det har varit som en tyngd över Sverige, men något håller på att skifta. Det menar Wilberforce Bezudde, pastor i Citykyrkan Stockholm, och en av böneledarna vid Nationell bönekonferens som pågår till lördag kväll.

– Gud kallar oss till bön och att komma tillbaka till tron, säger han till Världen idag.

Publicerad Uppdaterad

Tidningen intervjuar Bezudde och en annan Stockholmspastor med bakgrund i Afrika, Desta Haregot, några dagar innan Nationell bönekonferens startar. De båda har stor nöd för Sverige och det andliga läget i det land som en gång tog evangeliet till både Afrika, Asien och Sydamerika.

Men nu har en ljumhet uppstått bland kristna och församlingar i Sverige, menar Desta Haregot.

– Man har känt sig tillfredsställd, bön har varit mindre behövligt och desperationen har inte varit där, säger Haregot som själv kommer från Eritrea och numera leder församlingen Harvest Center i Vällingby (Stockholm).

Han menar att Sverige, i frånvaron av att söka Gud, har gått åt ett håll som lett till mer våld och kriminalitet, men även till att människor börjat söka sig till andra religioner. 

– Vårt hopp har varit i humanism och materialism och det har tagit vår blick bort från Jesus, säger han. 

Han beskriver Sveriges tillstånd som alarmerande och lyfter upp skolan och våldet på gatorna som exempel.

Wilberforce Bezudde är pastor i City Church International.
Wilberforce Bezudde är pastor i City Church International i Stockholm.
Desta Haregot är pastor i Full Gospel Harvest Center i Vällingby.

Men de båda böneledarna upplever att något håller på att förändras. Wilberforce Bezudde säger att han aldrig haft så mycket hopp för Sverige som nu. Han upplever att en tyngd legat över Sverige, men att att något håller på att ändras. 

Han beskriver det som ett moln som skiftar när regn är på väg att falla.

– Det är så det känns andligt, säger Bezudde och menar samtidigt att församlingar nu behöver släppa taget om sådant som tagit Guds plats. 

– Vi behöver låta Gud ha sin rättmätiga plats, säger han bestämt.

Vidare understryker Bezudde att väckelse inte är något som människor åstadkommer, utan att det är Guds Ande som gör det. Det kommer genom att Guds ord predikas tydligt och att vi låter Jesus ta plats på tronen, säger han. 

– Väckelsens natur är inte vad människor försöker göra. Oftast kommer det i stillhet och det gör att hjärtat mjuknar. Det är Kristus kärlek, menar Bezudde.

– Vi behöver komma tillbaka till vår första kärlek, den flammande kärleken för Gud. Vi behöver förlora oss själva, släppa taget och våga ta risker.

De båda förkunnarna tillhör den växande minoriteten av migrant­kyrkor och internationella församlingar i Sverige. På böne­konferensen i Citykyrkan står de tillsammans med bedjare från traditionell svensk väckelserörelse. Just detta – att troende och bedjare står samman i bön för landet – tror de är en nyckel.

– Vi kommer samman med samma hjärta, att be för Sverige, framhåller Wilberforce Bezudde.

– Därifrån vi kommer är det detta som lett till väckelse, när kyrkor kommer samman i bön, framhåller Bezudde som kom till Sverige från Uganda för 15 år sedan.

Förutom Wilberforce Bezudde och Desta Haregot medverkar ett 40-tal olika ledare och pastorer som böneledare vid veckans bönekonferens. I spetsen finns bland annat kända namn som Johnny Foglander, Marco Strömberg och många fler. Bland de medverkande finns också långväga gäster som ledaren för bönerörelsen i Tanzania, pastor Godwin. Hans företrädare Jackson Sangiza var med och födde fram den första Nationella bönekonferensen på Ralingsås­gården 2018.

Det som pågår i Citykyrkan denna vecka – bön – är helt avgörande för att Stockholm och Sverige ska kunna få se väckelse, upprepar Desta Haregot.

– Du kan inte ha väckelse utan bön, understryker han.

Powered by Labrador CMS