Ibn Rushd

Malmö skulle ge 1,8 miljoner till muslimsk festival – nu drar de i nödbromsen

Malmö stad beslutade nyligen att tilldela Ibn Rushd, som många anser har kopplingar till islamistiska Muslimska brödraskapet, 600 000 skattekronor årligen till arrangemanget av en festival som avslutning på ramadan.

Kommunstyrelsen i Malmö stad avsatte nyligen 1,8 miljoner kronor till studieförbundet Ibn Rushd för att de ska arrangera en muslimsk festival. Efter en granskning som rest frågetecken kring studieförbundet väljer kommunen nu att avvakta med utbetalningarna. Utbildningsminister Mats Persson (L) har kallat till sig Ibn Rushd och uppger att de har ”mycket att förklara”.

Publicerad Senast uppdaterad

Den 6 december beslutade kommun­styrelsen i Malmö att under tre år framåt tilldela studieförbundet Ibn Rushd 600 000 kronor per år (sammanlagt 1,8 miljoner) i syfte att arrangera Eidfestivalen som avslutar den muslimska högtiden ramadan. Såväl oppositionspolitiker som privatpersoner har riktat stark kritik mot beslutet, med tanke på uppgifter om Ibn Rushds kopplingar till Muslimska brödra­skapet samt anklagelser om spridning av antisemitism och förespråkande av barnaga.

Uppgifterna om antisemitism och barnaga kommer från ett TV4-inslag med rubriken ”Undervisade sjuåringar om sharia och barnaga – för skattepengar”. 

– Vi anser att det är helt orimligt att Malmös skattebetalare ska finansiera en organisation som har kopplingar till islamistiska Muslimska brödraskapet, säger oppositionsrådet Magnus Olsson (SD), enligt Sydsvenskan.

Andra frågar sig ifall Malmö stad skulle lägga lika mycket skattepengar på en kristen högtidsfestival. 

Folkbildningsrådet har nyligen granskat Ibn Rushd och funnit att de ska återbetala 146 900 kronor av statliga bidrag.

Linda Stridsberg.

– Det vi har kunnat se är att de har brustit i efterlevnaden av bland annat demokrati och mänskliga rättigheter, säger Linda Stridsberg, chefsjurist på Folkbildnings­rådet, till TV4 Nyheterna.

Sedan dess har flera offentliga aktörer pausat sina utbetalningar till Ibn Rushd. 

När Världen idag kontaktar Malmö stad för att ställa frågor svarar presstjänsten att kommunen nu dragit i handbromsen.

”Malmö stad väljer att avvakta Folkbildnings­rådets uppföljning av granskningen och inväntar mer information för att sedan utvärdera beslutet som togs den 6 december”, skriver Malmö stad på sin hemsida.

Efter Folkbildningsrådets granskning har utbildnings­minister Mats Persson (L) kallat till sig Ibn Rushd.

Utbildningsminister Mats Persson (L).

”De har mycket att förklara. Det krävs fler och tydligare svar än de givit hittills”, skrev skolministern på X.

Efter ett inledande möte med Ibn Rushd uppger Mats Persson, enligt Aftonbladet, att det ännu råder ”stora oklarheter som behöver förklaras”.  Nu inför regeringen krav på att Folkbildningsrådet löpande redovisar hur studieförbund som erhåller bidrag lever upp till demokrativillkoren, uppger tidningen.

Ibn Rushd förnekar att man bedriver verksamhet som strider mot demokratiska värderingar och anmäler TV4-inslaget till Medieombudsmannen.

”Alla med lite folkvett har vid det här laget insett att det så klart inte stämmer. Vår utredning visar att vår kvalité fortsatt håller även om vissa brister upptäckts i ett antal arrangemang 2019–2021”, uppger Anna Waara, förbundschef i Ibn Rushd, i en debattartikel på nyhetssidan Altinget.

Powered by Labrador CMS