Nyheter

Leninister i Colombia får bistånd av (V)

Leninister i Colombia får bistånd av (V)Fredrik Malm: Vilka fler kommunistpartier får stöd?Vilka andra utländska kommunistpartier erhåller stöd från svenska Vänsterpartiet? Den frågan ställer bland andra Folkpartiets utrikespolitiske talesman efter avslöjandet om att Vänsterpartiet med skattemedel varit med och finansierat det colombianska kommunistpartiets valkampanj.

I förra veckan kom uppgifterna om att Vänsterpartiets biståndsorgan Vänsterns internationella forum (VIF) varit med och finansierat det colombianska kommunistpartiets valkampanj. Pengarna kom i sin tur från biståndsmyndigheten Sida, och är en del av det stöd som Sida ger till så kallade partianknutna biståndsorganisationer (PAO). Pengarna som slussades vidare till Partido comunista colombiano, som partiet heter, kom således ytterst från skattebetalarna. Det var den fristående utvärderingsmyndigheten Sadev som presenterade uppgifterna efter det att de utvärderat PAO-stödet i tre länder; Ukraina, Uganda och Colombia.
– Det här väcker frågan vilka andra liknande partier i andra länder som Vänsterns internationella forum stödjer, säger Fredrik Malm, som är utrikespolitisk talesman för Folkpartiet liberalerna.

Ann-Margareth Livh, som är ordförande för VIF, medger att det som hänt är oförsvarligt, och att det måste bero på ett misstag från det colombianska partiets sida. Totalt handlar det om cirka 100 000 kronor som har gått till det Colombianska partiets kampanj.
– Vi skickar nu två representanter från VIF till Colombia för att försöka reda ut saken på plats, säger hon.

Däremot vill Livh inte utesluta ett fortsatt generellt samarbete med det colombianska kommunistpartiet. Detta framstår som inte helt okomplicerat eftersom partiet beskrivs som ett oreformerat marxist-leninistiskt parti. PAO-stödet ges till samtliga svenska riksdagspartiers internationella organ, och syftet är att främja demokratin i utvecklingsländer och länder i Central- och Östeuropa. Men om Vänsterpartiet/VIF stödjer oreformerade kommunistpartier med hammaren och skäran i partisymbolen så menar Fredrik Malm att det automatiskt uppstår ett problem.
– Då har vi alltså sex svenska partianknutna organisationer som arbetar för demokrati, samtidigt som den sjunde stödjer partier som vill införa diktatur i sina respektive hemländer, säger han.

Malm menar att det måste sättas press på VIF att tillkännage vilka andra kommunistpartier som de stödjer.
Livh avfärdar påståendet om att kommunistpartiet i Colombia skulle förespråka diktatur.
– Vi samarbetar bara med partier som godkänts av Sida, och just det här partiet har gjort mycket bra för de fattiga och för kvinnorna i Colombia, säger hon.
Detta gör att Malm i sin tur menar att det möjligen behövs en uppstramning av regelverket kring PAO-stödet.

Det så kallade PAO-stödet uppgår i år till totalt 75 miljoner kronor, och följande partianknutna organisationer (PAO) erhåller finansiellt stöd från Sida: Palmecentret (Socialdemokraterna), Green forum (Miljöpartiet), Vänsterns internationella forum (Vänsterpartiet), Jarl Hjalmarson stiftelsen (Moderaterna), Swedish international liberal centre (Folkpartiet), Centerpartiets internationella stiftelse (Centerpartiet) och Kristdemokraternas råd för demokrati och utveckling (Kristdemokraterna).

Pär Krause
par.krause@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS