Hbtq

Kristen teolog svarar på Mark Levengoods attack: ”Lögn”

Teologen Ray Baker attackeras av bland andra Mark Levengood för att han ska berätta sitt personliga vittnesbörd i en finsk kyrka.

Ray Baker, kristen apologet och författare, är inbjuden till Finland för att berätta om sitt val att inte bejaka homosexuella känslor. Men tv-profilen och hbtq-aktivisten Mark Levengood går nu ut i ett långt Instagraminlägg till sina över 200 000 följare och misskrediterar Baker och hans familj.

– Han sprider lögn, jag har sedan länge tagit avstånd från omvändelseterapi, säger Baker till Världen idag.

Publicerad Uppdaterad

Ray Baker är sedan ungefär ett år tillbaka inbokad för att senare i september medverka under konferensen Kyrkhelgen i Karleby i Finland. Baker, som bland annat engagerat sig i den teologiska debatten kring hbtq-frågor de senaste åren, är där annonserad för att berätta sitt personliga vittnesbörd om att attraheras av män, men välja att inte bejaka detta utifrån vad han upplever är Guds vilja. Baker är i dag gift med en kvinna och de har en son tillsammans. 

Nu har det dock dragit igång ett drev mot honom i finska medier. Såväl Yle som Hufvudstads­bladet har låtit hbtq-liberala röster i och utanför kyrkan kritisera Baker och initiativet. Och nu har även den kände finsk-svenske programledaren och hbtq-aktivisten Mark Levengood hakat på.

Mark Levengood.

I ett inlägg till sina drygt 213 000 följare skriver han att Bakers berättelse är ”dravel”. Levengood uttrycker sig nedvärderande om Bakers familj och anklagar den finska väckelserörelsen för att ”aktivt skada våra ungdomar – och detta i Guds namn”. Levengoods hela inlägg utgår ifrån uppfattningen att Ray Baker förespråkar så kallad omvändelse­terapi. Men det gör inte Ray Baker. 

– Det är ren lögn. Han verkar inte ha kollat upp mig någonting. Jag har skrivit för bland annat kristen press och uttryckligen tagit avstånd från omvändelseterapi. Det finns en Youtubevideo som spelades in för två år sedan där jag säger detta. 

Baker är upprörd över hur hans familj hängs ut av Levengood och hur denne sprider osanningar som tusentals på sociala medier sedan ”gillar”. Bland kommentarerna intill Levengoods inlägg förekommer grova och hatiska påhopp på Baker och hans familj.

– Det är ett försök till karaktärsmord. Det är helt förkastligt.

Ray Baker ifrågasätter också hur Bo-Göran Åstrand, biskop för Borgå stift, uttrycker sig i finska medier. Biskopen ställer sig nämligen kritisk till Bakers programpunkt och anser att det också borde medverka andra personer som inte har ett ”konservativt” teologiskt perspektiv. 

– Det är bara ett klockrent exempel på dubbelmoral. Jag var inbokad att medverka i just ett sådant samtal om hbtq-frågor i lutherska kyrkan i Österbotten med en person med en annan uppfattning. Men de valde att avboka mig. Biskopen kritiserar Kyrkhelgen, men sade inget om när jag blev cancellad. Det verkar bara vara viktigt när det progressiva perspektivet ska få komma fram. Det är hyckleri, säger Ray Baker.

Världen idag har sökt Mark Levengood, men utan framgång. 

Powered by Labrador CMS