Eutanasi
KD: ”Vi måste stänga dörren till dödshjälp i Sverige”
Dödshjälp håller på att normaliseras i västvärlden, visar en rapport från Statens medicinsk-etiska råd (SMER). Samtidigt ökar trycket från partier och makthavare att öppna för dödshjälp i Sverige. Socialutskottets ordförande Christian Carlsson (KD) är oroad över utvecklingen.
– Människovärdet riskerar att urholkas, säger han.
Nyligen medverkade SMER i riksdagens socialutskott för att presentera den internationella utblick på dödshjälp som gavs ut tidigare i år. Det etiska rådet konstaterar att dödshjälp de senaste åren blivit legaliserat i allt fler länder och att det i många fall med tiden blir tillgängligt även för grupper som från början inte avsågs.
Socialutskottets ordförande, kristdemokraten Christian Carlsson, säger till Världen idag att det som sker i länder där dödshjälp blivit lagligt bör avskräcka Sverige från att alls öppna den dörren.
– Vi ser en bekymrande utveckling i många länder. Ökningen av dödshjälpsfall i både Nederländerna och Kanada sedan legalisering har varit lavinartad. I Kanada är nu dödshjälp den tredje vanliga dödsorsaken i landet. I Nederländerna är fem procent av de årliga dödsfallen dödshjälp.
Carlsson menar att det finns ett tydligt mönster. Från att det varit tänkt att endast dödligt sjuka som har ett obotligt lidande ska omfattas, vidgas kraven snart till att även gälla människor med psykisk ohälsa, demens och i vissa fall även barn.
Och det är inte bara på ett samhälleligt plan dödshjälp är farligt menar han, det finns risker för misskalkyleringar i det enskilda fallet.
– Depression kan ofta vara förenat med självmordstankar, men vi vet att sådana tankar kan vara övergående. Vi vet också att livslängd kopplat till sjukdom kan felbedömas.
Sjukvården ska aldrig ställa den som är sjuk inför valet att ta sitt liv eller att vårdas och leva vidare.
Christian Carlsson (KD)
Ett annat mönster i länder med dödshjälp är att utsatta grupper börjar överväga om de ligger samhället eller sina nära till last.
– I Oregon i USA är den tredje vanligaste orsaken till dödshjälp att man upplever sig vara en belastning. Ingen människa ska någonsin behöva känna så.
I riksdagen finns i dag en majoritet för att utreda dödshjälp och Centerpartiet har svängt och sagt ja till ett införande. Under hösten lämnade flera riksdagsledamöter från olika partiet in motioner om att legalisera dödshjälp. Kristdemokraterna säger dock nej till en utredning.
– Vi ser en oroväckande liberaliserings- och legaliseringstrend i Europa och västvärlden. Vi behöver stänga dörren för att införa dödshjälp i Sverige. Kristdemokraterna är inte beredda att gå vidare och utreda frågan, säger Christian Carlsson.
Det här handlar om människosyn, värderingar och hur vi ser på samhällets utsatta, framhåller han.
– Med införande av dödshjälp i Sverige så riskerar vi en stat som värderar vissa medborgares liv så högt att självmord ska förebyggas, medan andras liv värderas så lågt att vi är beredda att ta deras liv.
– Det innebär en farlig förskjutning i hur vi ser på varandra, och det riskerar att urholka respekten för människovärdet. Vi behöver stärka den palliativa vården för att erbjuda en värdig tillvaro också i livets slutskede, men sjukvården ska aldrig ställa den som är sjuk inför valet att ta sitt liv eller att vårdas och leva vidare.