Fiske

”Katastrofalt” läge för vildlax – nytt fiskestopp införs

TT-lör-laxar Ovanligt mycket lax har vandrat upp i älvarna i år, från Mörrumsån till Kalixälven. Mycket talar för att laxvandringen kan slå rekordet från 2001, skriver TT:s P O Lindström. Det är förbudet mot drivgarnsfiske i Östersjön från årsskiftet som redan ger resultat, tror experterna. Fakta och grafik till texten. Bilder från Scanpix.----Foto: BJÖRN LARSSON ASK CODE 30092Strax efter 10.00 nappade det och Auris från Litauen håvade upp en laxöring runt 1,5 kilo vid Riksbron. Han var glad och hade ingen aning om att det pågick en partiledaredebatt i riksdagshusets plenisal.
Laxfisket har nu stoppats i sex av 16 svenska Östersjölaxälvar.

Experter och fiskare vittnar om en fortsatt svår situation för vildlaxen i Sverige. Nu stoppas fisket i ytterligare en älv.

– Alla tecken pekar tyvärr på att det blir ännu ett katastrofalt dåligt år i älvarna, säger Thomas Johansson vid Östersjölaxälvar i samverkan.

Förra veckan stoppades fisket av lax i Råneälven i Norrbotten. Den ansvariga samfällighetsföreningen hänvisar till att de uppvandrande laxarna hittills i år är alarmerande få. På söndagen kom besked om att sportfisket av lax även stoppas i Dalälven. Totalt gäller nu stopp för att avliva lax i sex av Sveriges 16 Östersjölaxälvar.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS