Nyheter

”Kan vara direkt skadligt”

Sara Hedrenius från svenska Röda korset är i Norge för att utforma stödgrupper efter terrordåden för drygt en vecka sedan. Själv överlevde hon hösten 1994 den värsta fartygskatasatrogen i Norden i modern tid, då fartyget Estonian förliste, och 852 ombordvarande omkom. Här vid Estoniamonumentet på Djurgården.

För många överlevande på Utöya väntar flera år av terapi, säger Sara Hedrenius från Röda korset. Återhämtningen kan fördröjas av att man talar om traumatiska upplevelser för tidigt i media.

Sara Hedrenius överlevde Estoniakatastrofen för 17 år sedan. Nu leder hon Röda korsets expertgrupp inom sorg- och krishantering och är i Norge för att utforma det långsiktiga arbetet efter terrordåden den 22 juli.
Tillsammans med Kent Härstedt kom Sara Hed-renius att symbolisera de överlevandes kamp, och fick se sina uttalanden på löpsedlar och tidningars förstasidor. Rapportering om det inträffade, anser hon, är nödvändig, men samtidigt är hon kritisk till tillvägagångssättet med att intervjua drabbade i chock.
– Där är det viktigt att anhöriga säger nej och låter personen i fråga komma undan för att ha möjlighet att lugna ner sig. Först när stressnivåerna sjunker går det att inse vad som skett.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS