Webb-tv

Jublar Hamas i sina tunnlar när Norge leker freds­mäklare?

Har palestinierna förtjänat rätten till en stat? Varför jämställer Internationella brottmåls­domstolen Israel med Hamas? Och var det rätt av Lennart Nilsson att fota aborterade foster? Det är frågor som tas upp i detta avsnitt av Veckans nyheter som inte bara har Sven Almkvist som kommentator, utan även gästas av Israel­kännaren Roar Sörensen.

Publicerad Uppdaterad

I veckan meddelade Norge, Irland och Spanien att de erkänner Palestina som stat. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Israel­kännaren Roar Sörensen beskedet.

– Det är chockerande att beskedet kommer nu [under kriget], för det uppfattas verkligen som en belöning för terrorism, säger han.

Roar Sörensen svarar även på frågor kring ifall palestinierna bör ha rätt till en egen stat, och vad han anser om att den internationella brottmåls­domstolen vill se en arresterings­order på både Hamas­ledare och Benjamin Netanyahu.

Uppgifterna kommenteras även av programmets sedvanlige kommentator Sven Almkvist.

– Det är som att jämföra en pappa som har sett sin egen dotter blivit våldtagen och mördad – det är klart att pappan har en vrede över det […] – med ondskan som mördaren har, säger han. 

Det andra ämnet som tas upp i programmet är sanningen bakom fotografen Lennart Nilssons berömda fosterbilder. Bakgrunden till diskussionen är att Nilssons styvdotter gått ut och berättat att bilderna föreställer aborterade foster som fotograferas i en glas­behållare.

– Det här är skrämmande, säger Almkvist.

Det sista ämnet som tas upp är som vanligt en teologisk fråga, och den här gången handlar den om en stad som enligt Uppenbarelse­boken ska förstöras på en enda timme. Frågorna som ställs är vilken stad det kan vara och hur det kommer gå till när den förstörs. 

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag runt klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS