Mellanöstern

Israeliska styrkor fritog beduinsk gisslan från Hamas tunnlar

Glädjen var stor när anhöriga fick träffa Kaid Farhan Alkadi på sjukhuset.
Glädjen var stor när anhöriga fick träffa Kaid Farhan Alkadi på sjukhuset.

Efter ett tips som israeliska underrättelse­tjänsten mottagit lyckades den israeliska armén under tisdagen frita en av de kvarvarande gisslan i Gaza. Han hittades i en tunnel i Gaza, uppger militären.

Publicerad Uppdaterad

Mannen, en 52-årig muslimsk beduin vid namn Kaid Farhan Alkadi, återfanns i en tunnel, och är den första levande gisslan att fritas direkt från en tunnel.

IDF rapporterar att mannen är vid stabil medicinsk hälsa men har förts till Soroka Medical Center i Beersheva för ytterligare undersökning. Familjen underrättades och kunde möta upp Kaid Farhan Alkadi direkt på sjukhuset.

Elvabarnsfadern Kaid Farhan Alkadi, som till vardags arbetat som vakt vid en förpackningsfabrik på en kibbutz i Negev, fördes bort från ett närliggande samhälle vid terrorattacken den 7 oktober och har varit saknad sedan dess.

Kaid Farhan Alkadi vårdas nu på sjukhus.

I ett uttalande meddelade IDF att man av hänsyn till säkerheten för både kvarvarande gisslan och israeliska styrkor inte kan gå ut med fler detaljer om fritagandet i nuläget.

”Israeliska säkerhetsstyrkor kommer att fortsätta att på alla sätt verka för att föra hem alla i gisslan”, står det i uttalandet.

I nuläget bedöms det att 104 av de totalt 251 gisslantagna är kvar i Gaza. Antalet inkluderar kropparna av 34 personer som av IDF har bekräftats vara döda.

En bror till Kaid Farhan Alkadi säger till israeliska medier utanför Soroka Medical Center att han är överlycklig.

– Jag kan inte förklara känslan ... Vi är så tacksamma till alla.

En video som cirkulerar på sociala medier visar hur familje­medlemmar springer genom sjukhuset för att möta Farhan Alkadi.

Premiärminister Benjamin Netanyahu ska ha ringt upp Kaid Farhan Alkadi på sjukhuset för att välkomna honom hem och sagt att hela Israel gläds åt hans återkomst. Kaid Farhan Alkadi uppges ha uttryckt stor tacksamhet och sagt att han ”väntat på detta ögonlick”.

I ett uttalande uttrycker Israels president, Isaac Herzog, stor glädje efter fritagandet.

– Jag gratulerar IDF, Shin Bet och säkerhetstjänsten och sänder mina önskningar om välsignelse till hans [Kaid Farhan Alkadis] familj med anledning av hans återkomst – som innebär en glädjestund för hela staten Israel och det israeliska samhället som sådant.

Presidenten ska även ha talat med Farhan Alkadi, som i deras samtal bland annat berättade om ögonblicket då han hittades:

”När jag hörde hebreiska utanför dörren kunde jag inte tro det.”

Han ska också ha vädjat till presidenten om att göra allt för att få hem fler gisslan.

”Människor lider, lider, man kan inte föreställa sig det.”

En före detta borgmästare i staden Rahat har, enligt Times of Israel, sagt att Kaid Farhan Alkadi berättat för honom att en annan gisslan dog vid hans sida under fångenskapen. Informationen har dock inte bekräftats av IDF eller The Hostage Families Forum, ett paraply­forum för familjemedlemmar till gisslantagna.

Även The Hostage Families Forum välkomnar fritagandet av Kaid Farhan Alkadi, men påpekar samtidigt att de anser att ett frigivningsavtal är nödvändigt.

– Han [Kaid Farhan Alkadi] uthärdade 326 dagar i fångenskap och hans återkomst är inget annat än ett mirakel, säger man i ett officiellt uttalande.

– Men vi måste komma ihåg: Enbart militära operationer kan inte frita de kvarvarande i gisslan – ett förhandlat avtal är enda vägen framåt.

Israels generalstabschef generallöjtnant Herzi Halevi

I ett uttalande säger generalstabschefen generallöjtnant Herzi Halevi:

– Vi gör allt som står i vår makt att rädda alla gisslan. IDF och ISA [säkerhetstjänsten] visar prov på tapperhet, beslutsamhet och initiativkraft i komplexa operationer på stridsfältet.

De gisslantagna i Gaza

  • Vid terrorattacken den 7 oktober kidnappades 251 personer från olika samhällen och områden i Israel och fördes till Gaza som gisslan.
  • Av dessa beräknas 104 fortfarande finnas kvar i Gaza.
  • I ett första skede släpptes fyra personer ur gisslan.
  • I slutet av november, efter en överenskommelse med Hamas, släpptes ytterligare 105 personer.
  • Åtta levande personer har fritagits av IDF vid särskilda operationer, liksom kropparna av 30 personer.
  • Tre personer har av misstagit blivit skjutna av IDF då de försökt fly. 
  • Utöver dessa håller Hamas ytterligare två israeliska civila, som tog sig in i Gaza 2014 respektive 2015, samt kropparna av två IDF-soldater som dödades 2014.
Powered by Labrador CMS