USA

Gratis aborter och ”könsneutralt bönerum” vid demokratkonvent

Nedtystat Israelstöd och könsneutralt bönerum med muslimska bönemattor är något av det som väckt uppmärksamhet under Demokraternas konvent.

Kamala Harris var självklar fokuspunkt under Demokraternas konvent i Chicago i veckan. Men med antiisraeliska aktioner, könsneutrala bönerum och gratisaborter i anslutning till mötesplatsen har konventet också gett en bild av var partiet befinner sig ideologiskt.

Publicerad Uppdaterad

I vanlig ordning är de amerikanska partikonventen under ett presidentvalår påkostade spektakel med stor uppslutning på plats och miljontals som följer i tv-sofforna. 

Kända artister och tv-personligheter har gästat Demokraternas konvent i Chicago som avslutades under torsdagen där man också hört tal från president Joe Biden, tidigare presidenten Barack Obama och vicepresidenten tillika presidentkandidaten Kamala Harris. 

Men vid sidan om underhållning, politik och fräna utspel mot Donald Trump har konventet också gett en skymt av var Biden och Harris parti just nu befinner sig ideologiskt.

Enligt New York Post har Chicagos demokratiske borgmästare Brandon Johnson tillåtit stora propalestinska manifestationer i samband med konventet. Däremot ska judiska grupper som velat uppmärksamma gisslan som fortfarande hålls av terroristerna i Hamas ha nekats tillstånd. 

Föräldrarna till en amerikansk-israelisk ung man som hålls som gisslan av Hamas fick dock tala på konventet. 

Förutom propalestinska demonstrationer, som i vissa fall gått överstyr och lett till att säkerhetsbarriärer rivits ner, har även abortliberala manifestationer tillåtits i samband med konventet. 

Abortjätten Planned Parenthood, som jublat över Kamala Harris kandidatur eftersom Harris är extremt abortliberal, har också tillhandahållit en mobil klinik i närheten av konventcentret. Där har man bland annat erbjudit gratis aborter. 

Flera amerikanska medier poängterar dock att Planned Parenthood inte är sponsorer till konventet eller har bjudits in av partiet, utan är på plats på eget initiativ. 

En annan trend som märkts på konventet är de så kallat ”könsneutrala” rummen. Enligt flera tidningar har det upprättats ett antal könsneutrala toaletter. Ännu mer uppmärksamhet har dock det ”könsneutrala bönerummet” fått. I rummet tillhandahålls muslimska bönemattor. 

På sociala medier är många kritiska och menar att det är ironiskt att bevittna en så tydlig krock mellan å ena sidan wokeidéer om könsneutralitet och å andra sidan islamisk teologi och kultur där män och kvinnor ofta inte har samma ställning. 

Republikanernas konvent hölls tidigare i somras. Den 5 november röstar USA om vem som tar över efter Joe Biden som landets president.

Powered by Labrador CMS