Queensland

Förslag i Australien: Ge barn som föds levande efter aborter vård

Ett barn ska ha levt så länge som fem timmar efter en sen abort. Det säger en australiensisk barnmorska i ett vittnesmål angående ett lagförslag om vård av levande födda vid aborter.

Barn som föds levande efter en abort får ibland ligga och självdö i ett njurfat. Det vittnade en australisk barnmorska nyligen om inför ett delstatsparlament. Bakgrunden till vittnesmålet är att det i Queensland lagts fram ett lagförslag om att alla som föds levande vid en abort ska få vård. 

Publicerad

I delstaten Queensland i Australien övervägs ett lagförslag som ska säkerställa att vårdpersonal ger lämplig medicinsk vård till foster som föds levande vid aborter. Detta enligt en artikel på den australiensiska nyhetssajten Mercator.

Hur ofta det händer att barnen föds levande är omtvistat, men enligt Mercator kan det röra sig om 30 gånger per år i Queensland. Louise Adsett, barnmorska med 14 års erfarenhet, vittnade nyligen inför delstatsparlamentet om hur det kan gå till vid aborter. 

Enligt barnmorskan kan kvinnor sedan 2018 få abort ”vid vilken graviditetsvecka som helst och av vilken anledning som helst”, även om barnen är friska och utan avvikelser. Efter vecka 22+1 måste dock två läkare godkänna ingreppet.

Adsett utnyttjar sin samvetsfrihet, men säger att hon vårdat många kvinnor som förlorat sina barn på grund av missfall vid liknande graviditeter.

– Tyvärr har det på förlossningsavdelningen på mitt sjukhus, där varje ny födsel firas och skyddas, skett en ökning av antalet aborter av sociala orsaker sent i graviditeten och detta är nu vanligt, säger hon.

Louise Adsett talar om att barn ska ha fötts levande efter aborter mellan vecka 15 och 22, att de kippat efter andan, rört sig, haft en påtaglig hjärtfrekvens och ”kämpat för sina liv”.

Enligt vad hon själv bevittnat eller fått berättat för sig av sina kollegor ska det ha förekommit att barnen levt upp till fem timmar efter aborten. Om det rör sig om ett missfall håller föräldrarna vanligtvis barnet tills det dör, och om barnet föds levande efter en abort brukar en barnmorska hålla i det tills det slutar att flämta, röra på sig eller inte har någon påtaglig hjärtfrekvens. Men det händer också att ett barn som föds levande efter en abort föds i ett njurfat och tas ut ur rummet så att det får ligga och självdö, berättar Adsett.

– De här bebisarna förtjänar bättre. De förtjänar att ha samma rättigheter som alla vi människor har och jag hoppas att lagförslaget om levande födda kommer att vara det första av många steg som tas för att skydda och ge rättigheter till bebisar som föds levande efter abort, säger Louise Adsett.

De här bebisarna förtjänar bättre.

Louise Adsett

Lagförslaget motarbetas av abortförespråkare, som enligt The Guardian hävdar att det är mycket sällsynt att barnen föds levande, eftersom feticid injiceras för att döda dem i livmodern före sena aborter.

Fackförbundet för sjuksköterskor och barnmorskor i Queensland säger i ett uttalande att lagförslaget ”projicerar ett onödigt narrativ på ett sällsynt scenario och sätter onödig press och känslomässig manipulation på kvinnor, gravida personer och deras familjer”.

Powered by Labrador CMS