Kriget i Mellanöstern

Folkrätts­professor: Israel har rätt att slå ut fiender

Hamasledaren Ismail Haniyeh dödades i en räd som Israel misstänks ligga bakom. På bilden protesterar medlemmar från ett råd vid universitetet i Teheran mot attacken.

Israel har rätt att slå till mot fiender när de befinner sig på territorium som är en del av kriget mot Israel sedan den 7 oktober, däremot har Iran inte rätt att slå tillbaka. Det säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, i en intervju i Sveriges Radio.

Publicerad Senast uppdaterad
Ove Bring.
Ove Bring.

Ove Bring svarade på frågor i Studio Ett under måndagen med anledning av det spända läget i Mellanöstern, där Iran har lovat att hämnas mordet på Hamasledaren Ismail Haniyeh, som mördades när han befann sig i en byggnad i Teheran. Israel har inte tagit på sig ansvaret för mordet, men Iran beskyller Israel och utlovar hämnd.

– Israel har rätt, under självförsvarsrätten i FN-stadgans artikel 51, att ta ut individer på det här sättet som utgör ett hot mot krigets fortsättning, säger Bring i programmet.

Ove Bring uppger vidare att det är tillåtet att slå ut fiender när de befinner sig i andra stater, ”under förutsättning, att man inte dödar människor på territorier, som inte är kopplade till konflikten i fråga”. När det gäller Israel, konstaterade han, står de emot ”en koalition av Hamas, Hizbollah, Yemen och även Iran”. 

Israel har därför ”rätt att i sitt självförsvar slå även mot mål i Iran”, säger han.

Iran har dock sagt att man nu har ”en laglig rätt” att svara på attacken. Enligt källor till israeliska tidningar kan det bli fråga om en attack mot Israel med drönare och missiler, vilken kan hålla på i flera dagar och involvera Irans allierade i Mellanöstern. Att Iran skulle ha en sådan ”laglig rätt” håller dock inte Bring med om.

– Det är inte i enlighet med FN-stadgans folkrätt, för Iran slår ju tillbaka mot en stat som försvarar sig, säger han.

– Iran har anslutit sig till angriparkoalitionen mot Israel och därför har de inte rätt att mot den bakgrunden utöka sina militära insatser. Så Iran har inte rätt att eskalera konflikten ytterligare, för de är på fel sida i konflikten. De är på den aggressiva sidan, även om de själva inte har fört ett riktigt aggressionskrig mot Israel än så länge, säger han.

Powered by Labrador CMS