Fokus på familjer och Israel vid bönefrukost i Bryssel
Den svenska delegationen som var på plats i på bönefrukosten i Bryssel tillsammans med Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) i gul slips.Foto: Privat
European Prayer Breakfast samlade cirka 500 ledare inom bland annat politik och näringsliv. Fokus låg främst på bönen samt Israel, men även familjen och dess betydelse var föremål för samtal. – Väldigt bra, säger Marco Strömberg, programledare för Hotspot, som var på plats i Bryssel.
I onsdags arrangerades årets upplaga av European Prayer Breakfast, en bönefrukost för europeiska ledare inom politik, näringsliv, akademi, media och kyrkor . En svensk delegation bestående av sex personer var några av cirka 500 deltagare på plats i Bryssel, Belgien.
Arrangemanget riktade sig primärt till ledare inom EU, men även delegater från flera länder utanför EU närvarade.
– Det kom folk från England, Norge och Israel. Bönefrukosten var väldigt bra, berättar Marco Strömberg, programledare för Världen idags samtalsprogram Hotspot, som var på plats.
Förutom Strömberg ingick även pastorn David Ekerbring, förra riksdagsledamoten Annelie Enochsson (KD), fil dr Theresia Olsson Neve, Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik samt Omid Pasbakhsh, kristen apologet och lärare, i den svenska delegationen.
Annons
Sharren Haskel, ledamot av det israeliska parlamentet Knesset, talade under den europeiska bönefrukosten. Medverkade gjorde även en man som är bosatt i en av de kibbutzer som terroristorganisationen Hamas attackerade den 7 oktober.
– Mannens bror finns bland de kidnappade som ännu är gisslan hos Hamas. En oerhört berörande och omskakande berättelse, säger Marco Strömberg.
Mångåriga tyska tv-profilen Andrea Ballschuh berättade om hur hon tittade på tv-serien The Chosen, bad Gud om tecken på att han finns, fick gensvar av Gud och tog emot Jesus.
– Hon blev kristen för ett år sedan och brinner för Jesus. Väldigt fint att lyssna till, berättar Marco Strömberg.
Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) inbjöd den svenska delegationen till en gemensam lunch där man samtalade om bland annat situationen kring Israel, läget i de svenska förorterna samt hotet från islamismen.
Även
David Ekerbring lämnade Bryssel med en positiv upplevelse i färskt minne.
–
I stort sett en väldigt bra samling med fokus på bön och på Israel. Det hölls
även panelsamtal om familjens viktiga roll, berättar han för Världen idag.
Ett
annat panelsamtal handlade om antisemitism i palestinska skolbarns läromedel.
–
Ett fantastiskt bra samtal om att motverka radikalisering av barn. Man hade med
sig skolböcker som exempel, det finns så tydliga bevis på denna
antisemitism att det blir svårt att komma med motargument.
Under
kvällen arrangerade den svenska EU-delegationen i Bryssel en middag på en restaurang.
David Ekerbring berättar att man på hemvägen tvingades ta en omväg på grund av
att en M-anställd svensk kvinna skottskadats alldeles i närheten.