Eurovision

Eden Golan fick folkets röster – men nobbades av jury­grupperna

Eden Golan erhöll många av folkets röster, vilket gav den israeliska sångerskan femte plats i Eurovision Song Contest i Malmö.

Eden Golan fick full poäng av såväl svenska folket som många andra europeiska medborgare. Men Eurovisions jury­grupper dissade Golans låt, ett faktum många menar beror på att hon representerar Israel.

Publicerad Uppdaterad

Från svenskt håll erhöll Eden Golan maximala tolv poäng från folkets röster medan juryn inte gav henne en enda poäng, ett mönster som märktes även i många andra europeiska länder. Kritiker menar att de låga poängen från den så kallade kultureliten i jury­grupperna handlar om att Golan är från Israel.

”Eliten i publiken och i jurygrupperna buade ut den lilla hotade och hatade judiska staten. Noll poäng från den svenska juryn. Folket gjorde tvärtom och röstade till stöd för Israels bidrag”, skriver Per Ewert, direktor för Clapham­institutet samt ledarskribent på Världen idag, i en kommentar på X.

Per Ewert.
Oliver Rosengren (M).

”Israel var det land som fick flest tolvpoängare av tittarna. En god påminnelse om att de som gapar och beter sig illa sällan representerar folkflertalet”, skriver riksdags­ledamoten Oliver Rosengren (M) i ett inlägg på X.

Norges jury gav Israels bidrag åtta poäng. Men en av dess medlemmar, artisten Daniel Owen, höll dock inte med och var efteråt öppen med sin avoga inställning till Israel.

– Enligt min mening borde Israel inte alls ha fått delta i Eurovision, säger Owen enligt Dagsavisen.

”Att politiska skäl har varit avgörande var helt uppenbart redan i går natt, men detta sägs nu helt öppet av en norsk jurymedlem. Naturligtvis har det präglat jury­medlemmar överallt”, skriver debattören Ilan Sadé på Facebook.

Sveriges jury bestod av sångaren Robin Bengtsson, låtskrivaren Ellen Berg, producenten och evenemangs­arrangören Elin Trogen, artisten Boris Renée samt ordföranden Henrik Olsson.

– Vi tar hänsyn till de parametrar som vi får av EBU: låtens kvalitet, röstkapacitet, intryck av akten, säger Henrik Olsson till Göteborgs-Posten.

Flera kritiker påpekar att Robin Bengtsson skrivit under det uppmärksammade propalestinska uppropet ”Vi kräver” samt att Elin Trogen ska ha donerat pengar till Israel­kritiska Amnestys Palestina­insamlingar. Vad Världen idag kan se har varken Bengtsson eller Trogen kommenterat detta.

Göteborgs-Posten ställer en fråga till Olsson angående att svenska folket gav Israels låt tolv poäng, medan juryn inte gav bidraget någon poäng.

– Vi ger alla tjugofyra låtar poäng, förutom Sverige då, och Nederländerna som diskvalificerades. Men i EBU:s system är det bara topp tio som redovisas. De som inte kom bland de tio främsta, alltså fjorton låtar, får per automatik noll poäng i den officiella röstningen, säger Olsson och uppger att han inte kan säga vilka poäng Israel fick av de svenska jurymedlemmarna.

I och med det massiva folkliga stödet kom Eden Golan femma i Eurovision Song Contest 2024. Hon har under dagarna i Malmö tvingats utstå att människor i publiken buat under hennes framträdanden och under finalen blev detta ännu tydligare: Så fort hon tilldelades en poäng under röst­redovisandet buades det högljutt. 

Ett videoklipp visar hur Eden Golan efter sitt framträdande i finalen börjar gråta, till synes av lättnad. 

Carola Häggkvist.

På sjätte plats kom Irland, vars bidrag många ser som en satanistisk ritual. Sångerskan Carola Häggkvist är en av kritikerna.

”Satanisk ritual på scen inför miljonpublik och människor som inte valt att få en hord av demoner skrikna emot sig. Vad händer..? Eller är det bara jag och några fler som reagerade? Som om jag skulle stå och sjunga att Jesus är uppstånden och blodet renar oss från all synd, på repeat!! I tungotal. Hade jag fått det..? Troligen inte. Är det något vi bör bevara nu så är det att hålla våra hjärtan varma och rena, tror jag”, skriver Carola i ett Instagraminlägg där hon även stöttar Eden Golan.

Powered by Labrador CMS